Sağlık Bakanlığı, tesisi ‘uygun’ bulunmayan 15 damacana su markasını daha açıklamasına rağmen bu markaların hala su satışı ve üretimi yaptığını tespit ettik. Yasaklı su markalarını tek tek arayarak su siparişi verdik. Teşhir edilen markalar için yaptırım yetkisini belediyelere verdiğini açıklayan Sağlık Bakanlığı ise, gelişmeleri takip ettiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’nın damacana su üretimindeki sorunlar nedeniyle üretimini ve satışlarını durdurduğu 15 markanın, dün hiç bir sorun yokmuş gibi satış yapması tepki çekti. Su siparişi vermek üzere müşteri gibi tek tek konuştuğumuz söz konusu yasaklı markaların, sipariş almaya devam ettikleri gözlendi. Sağlık Bakanlığı, bayilerde satışların devam etmesinin ardından, gerekli zabıta işlemleri için “Belediyelere yetki verildi” açıklamasını yaptı. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özdemir ise, “Madem böyle bir karar alınıp isimler açıklandı, gereğinin yapılması lazım” dedi.

Kimse tesise gelmedi

Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği belediyeler üretimi durdurulan su markalarına yönelik herhangi bir adım atmazken, ilgili bayilerde satışlarının devam ettiği görüldü. Su siparişi vermek için müşteri olarak aradığımız ‘kirli su’ listesindeki şirketlerden Bahçe Ayran Su yetkilileri şu cevabı verdi: “Satışlarımız devam ediyor. Kimse gelip tesislerimizi kapatmadı veya bize bir uyarı göndermedi. Ortada sadece haberler var. Sularımız pis değil, temiz.”

Tüketiciye açıklama

15 şirketlik listede ismi bulunan Kardelen Su’nun sipariş hattı arandığında da, sipariş verilebiliyor. Yasak ve durdurma ile ilgili tüm müşteri hizmetleri personeli, tüketicilere açıklama yapıyor. Kardelen Su sipariş hattı çalışanı, yasakla ilgili şunları söylüyor: “Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasından 2 saat öncesine kadar Sakarya İl Sağlık Kurumu bize problem yok diye açıklama geçti. Bütün itirazlarımızı yaptık. Pazartesi günü bakanlık tekrar inceleme yapacak ve perşembe nihai karar açıklanacak. Bakanlıktan bize durdurma ile ilgili gelen bir yazı yok. Satışlara aynı şekilde devam ediyoruz. Yüzlerce kişi telefonda yasakla ilgili bilgi almak istiyor. Bizim ismimiz açıklanan 114 şirketlik listede yok. Tüm şirketin kafası karışmış durumda. Ama kendimizden eminiz.”

Sorunlu makine parçası

Beysu da durdurma kararına rağmen hâlâ satışlara devam ediyor. Beysu müşteri hizmetleri arandığında yanıt veren personel konu ile ilgili olarak tüketicilere, “Biz sadece dolum tesisimizle ilgili uyarı aldık. Salı günü bir daha gelip bakacaklar. Tesisimizdeki tek sorun makinemizin 7 yaşına geldiği için, içindeki bir parçanın eskimiş olması. Hemen değiştirip yenisini takacağız. Herhangi bir durdurma yok. Sipariş alabiliyoruz” diye açıklama yapıyor. Kamer Holding bünyesinde bulunan Antalya’daki Şah inn Paradise Otel’de de Beysu’nun pet suları hâlâ kullanılıyor.

En çok Tekirdağ ve İstanbullu bayiler

SAĞLIK Bakanlığı’nın su markalarının satıldığı bayilerden aldığı numulerle oluşturduğu 114 ürünlük listede başı Tekirdağ çekiyor. 22 bayiden alınan numunede sıkıntı bulunan Tekidağ’ı ise 21 bayi ile İstanbul takip ediyor. Balıkesir 14 bayi ile listeye en çok bayiyi veren şehir olarak göze çarparken, İzmir ve Adana’dan da çıkan bayi sayılarının yüksek olması dikkat çekti.

Gerekli cezaları belediyeler verecek

YAPTIRIM yetkisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Halk Sağlığı Kurulu Başkanı Mustafa Aksoy, “Dolum tesislerine ruhsatı biz verdiğimiz için orada çıkacak bir sorunda tesisi kapatma yetkisi yasal olarak bizde. Ama bayii de ya da satış noktasında sorun varsa buraya ruhsatı belediye veriyor. Biz suları topluyoruz. Bayiinin durumunu derhal belediyeye bildiriyoruz. Yasa gereği satış noktasına uyarı cezasından para cezasına hatta satışın iptaline kadar ceza verilebiliyor. Şuanda sorun tespit edilen satış noktalarının bağlı bulunduğu belediyeler bilgilendirildi. Gerekli cezalar yasal olarak belediyeler tarafında verilecek. Ama satış noktasının hemen kapatılması söz konusu değil. Sorunlu serileri anında topluyoruz” dedi.

Güneş ışığına maruz kalmamalı

-Üzerine yağmur suyu gelmemesi gerekiyor.

-Damacanaların güneş ışığına maruz kalmaması gerekiyor.

-Damacanaların bayilerde bulunduğu ortam temiz ve tozdan arındırılmış olmalı.

-Damacanaların taşıma koşullarına dikkat edilmeli.

-Damacana suların kapağı açıldıktan sonra 7 gün sonra tüketilmeli.

-Damacanalar havadar ortamlarda depo edilmeli.

Hıfzıssıhha: Son 3 yılda 20 firma men edildi

SAĞLIK Bakanlığı, tehlike saçan damacana sularla ilgili yürüttüğü çalışmalara ilişkin halk arasında Hıfzıssıhha Kurumu olarak bilinen Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun denetim sonuçlarını da açıkladı. 2009’dan Temmuz 2012’ye kadar yapılan denetimlerde, 20 firmanın faaliyetten men edildiği bildirildi. Bakanlık açıklamasında, “Türkiye genelinde piyasaya sürülen damacana sular Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca 365 gün denetleniyor. Denetimlerde tesislerden, piyasada satışa sunulan ürünlerden numuneler alınmaktadır”denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Analizlerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametre incelenmektedir. Bu analizler Bakanlığımızca içme sularının analizlerinin yapılması için yetkilendirilmiş Tüketici Güvenliği Laboratuarı ve Halk Sağlığı Laboratuarlarında yaptırılmaktadır. Su üretim ve satış noktalarından ikişer adet numune alınmaktadır. Bunlardan birisi analiz için alınan numune diğeri ise itiraz durumunda değerlendirilmek üzere alınan şahit numunedir. Alınan bu numuneler denetim elemanlarınca hemen mühürlenmekte olup daha sonradan değiştirilme ihtimali yoktur. Bu nedenle denetimlerle ilgili bir güvenlik açığı söz konusu olamaz.”

Hürriyet - Mert TEMİZKAN