Bugün Aydın merkez Adnan Menderes Bulvarı Abide Kavşağı Mevkisinde uygulama yapan trafik ekipleri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan matbu tutanakları dağıttı ve sürücülere tutanağın ne şekilde doldurulacağı yönünde bilgiler verdi.
Uygulama sırasında sürücülere yeni trafik uygulamaları hakkında bilgiler veren Trafik Tescil ve Denetleme Komiseri İlyas Yılmaz, maddi hasarlı kazalarda tarafların doldurup imzaladıkları tutanak sayesinde trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabileceklerini söyledi. Tutanak, olay yerine fotoğrafı ve kaza yerini gösteren basit bir krokinin sigorta şirketlerine verilerek işlemlerinin yürütülebileceğini belirten Yılmaz, “Taraflar hasarlarını sigorta şirketlerinden alacak. Taraflar arasında anlaşmazlık olursa eski uygulamada olduğu gibi polis çağırılacak. Kaza tespit tutanakları sigorta şirketlerinden dağıtılmaya başlandı. Trafik kazası yaptığınızda karşı tarafla anlaşıp aracınızı çekmeden mutlaka ehliyet ve trafik sigortası kontrolü yapın. Kazaya karışan araçların kesinlikle zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerekiyor. Tutanağa yalnızca kazanın oluş şeklini yazın, kusur oranı yazmayın. Kroki çizmeyi ve kazanın nasıl olduğunu anlatan görüşleri yazmayı unutmayın. Arabanızda bir fotoğraf makinesi bulundurun. Kaza yaptığınızda aracınızı boş alana çekmeden farklı açılardan fotoğraflarını çekin. Kaza yaptığınız kişiyle anlaştıktan sonra aracınızı bir an önce emniyet şeridi veya boş alana çekin. Tutanakları uygun bir alanda doldurabilirsiniz” dedi.
Tek taraflı trafik kazaları, kamuya ait araçların karıştığı kazalar ve üçüncü kişilerin zarar gördüğü kazalarda mutlaka trafik zabıtasının çağırılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, tek taraflı maddi hasarlı kazalarda eksik belde, yaş küçüklüğü, sürücünün alkol veya uyuşturucu madde kullandığının tespit edildiği durumlarda tutanağın görevli tarafından hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.
Trafik ekiplerinin yaptığı bilgilendirme çalışmasının çok yararlı olduğunu ifade eden araç sürücüleriyse, halen pek çok sürücünün yeni düzenlemeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını savundu. Sürücüler, bilgilendirmelerin devam etmesi halinde trafik kazalarında yaşanan zaman kaybının en aza ineceğini ve yazışmaların azalması nedeniyle mağdurların zararlarını daha kısa sürede telafi edebileceklerini dile getirdi.