Avrupa Birliği Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn ve Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso"nun kişisel açıklamalarının ardından, kurum dün de resmi açıklama yaparak DYH"ye kesilen cezanın, Türkiye"nin AB üyeliğini olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Açıklamada, “Bu ceza, Türkiye hakkında 14 Ekim"de açıklanacak ilerleme raporunu olumsuz etkiler” denildi.


Doğan Yayın Holding"e (DYH) kesilen rekor cezaya, resmi bir açıklama yaparak tepki gösteren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, bu cezanın 14 Ekim"de açıklanacak İlerleme Raporu"nu olumsuz etkileyeceğini belirtti. AB Komisyonu Sözcüsü, “Avrupa Birliği"nin bu durumdan kaygı duyduğunu Türkiye"ye ileteceğini ve bu durumu Türkiye"nin AB üyeliğine ilişkin yayınlayacağı rapora yansıtacağını kaydetti.
Kaygıyı artırıyor.

AB Komisyonu Sözcüsü, “Böylesine büyük bir yaptırım, bir basın grubunun varlığını tehdit etmektedir ve bu da basın özgürlüğünün tehlike altında olduğunu gösterir. Bu durum, Türkiye"de basının çoğulculuğu ve bağımsızlığı ilkelerine saygı gösterilmediği yönündeki kaygıyı artırıyor” dedi.

AB Komisyonu"nun Genişlemeden Sorumlu temsilcisi Olli Rehn de, Avrupa Parlamentosu"nun bazı üyelerinin konuyla ilgili sorularını yanıtlamış ve “Basının çoğulculuğu ve bağımsızlığı her demokrasi için temel değerdir. Doğan Yayın Holding"e yönelik hukuki girişim, uygulamada bu ilkeye saygı gösterildiği konusundaki kaygıyı artırmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

Olli Rehn: İzliyoruz

Yasal sürecin başlamasından itibaren Doğan Yayın Holding"den, kesilen (bir önceki) ceza miktarının teminat olarak yatırılmasının istendiğini hatırlatan Rehn, Holding"in buna karşı temyiz girişiminde bulunduğunu, teminatın yatırılmamasının Gelir İdaresi tarafından başlatılacak bir haciz işlemiyle sonuçlanabileceğini söylemişti. AB Komisyonu sözcüsü, Doğan Yayın Holding"e karşı başlatılan bu endişe verici girişimi, vergi cezasıyla ilgili hukuki süreci, orantılılık ilkeleri, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına dayalı olarak yakından izleneceğini belirtti.
Barroso"nun tepkisi

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da mart ayında, Doğan Grubu"na yönelik cezalara tepki göstermiş ve
“Basın özgürlüğü ve çokseslilik tehdit altında” diye konuşmuştu. Bir AB yetkilisi önceki gün, bu ceza kararı ile ilgili hukuki sürecin çok yakından izlendiğini belirtmiş ve “Bu durum Türkiye"de basının çoğulculuğu ve bağımsızlığı ilkelerine saygı gösterilmediği yönündeki kaygıyı artırıyor” demişti. HÜRRİYET