Geçtiğimiz Pazartesi günü yapılan Aydın Belediye Meclisi Ocak ayı ilk oturumunda gündem dışı olarak söz alan AK Parti"li belediye meclis üyesi Nebil Alparslan"ın “Aydın Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisine taşınan çöplerin iyi ayrıştırılmadığı” yönündeki yazılı önergesi üzerine, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu"nun isteği üzerine çöp depolama ve ayıklama alanına inceleme gezisi düzenlenmesine karar verildi. Düzenlenen geziye Belediye Başkan Yardımcıları Kamil Kaya ve Uğur Aklanlı ile yirmiye yakın belediye meclis üyesi katıldı.

Aydın Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisine toplu olarak gelen belediye meclis üyeleri tesislerde bulunan çöp ayıklama, geri dönüşüm, tıbbı atık sterilize merkezi, atık su havuzları ve çöp depolama alanlarında incelemelerde bulundu. 2009 yılı Mart ayında göreve başlayan ve göreve başladıktan 8 ay sonra Aydın Belediyesi"nin en önemli yatırımlarından olan Katı Atık Depolama Tesisine gelen belediye meclis üyeleri ayrıştırma, sterilize, depolama ve geri dönüşüm işlemlerini yerinde inceleyerek, Aydın Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü O. Derya Tıkır"dan tesis ve yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler aldı.

TÜRKİYE"DEKİ 20 TESİSTEN BİRİ

Aydın Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisinin Türkiye"deki belediyelerin sahip olduğu 20 tesisten birisi olduğuna işaret eden Derya Tıkır, “Tesisimiz Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyor ve buradaki tüm faaliyetler Bakanlığın yönetmelikleri doğrultusunda sürdürülüyor. Türkiye"de alanının tek kuruluşu olan ÇEVKO Vakfı da tesisimizde yürütülen faaliyetlerin bir bölümüne destek veriyor. İşletmeci firma, ÇEVKO ve Aydın Belediyesi"nin imzaladığı üçlü protokolle ortak çalışmalar yapıyoruz. Bilgilendirme faaliyetleri için çocuklara yönelik 30 bin dergi hazırlanıyor ve kentin değişik yerlerine ayrıştırılmış çöplerin konulabileceği kumbaralar konuyor. Birçok belediyenin sahip olmadığı, modern bir tesise sahibiz” dedi.
Depolama yaparken çevreye ve yer altı sularına zarar vermemek için hassas davranıldığına işaret eden Tıkır, “Burada lisanslı bir depolama işlemi yapıyoruz. Tıbbi atıklarla ilgili olarak da ayrı bir merkezimiz var. Kamu ve özel hastaneleri ile diş hekimlerinin çöplerini ücret karşılığında toplayıp, burada 134 derecede sterilize ediyoruz. Tıbbi atıklar burada evsel atığa dönüşüyor ve daha sonra depolanıyor. Radyasyon tehlikesi olan tıbbi atıklar alınmıyor ve Atom Enstitüsüne gönderiliyor. Böyle atıklar hem makineye hem de çalışanlarımız için risk oluşturuyoruz. Bu makine şimdiden parasını çıkardı diyebiliriz. Sağlık kurumları da bu işlemi yeni yeni öğreniyor, bu konuda da eğitim çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

GÜNDE 170 TON ÇÖP TOPLANIYOR

Aydın kent merkezinden günde 170 tona yakın çöp toplandığını açıklayan Tıkır, şunları söyledi: “Yani Aydın"da yaşayan her bir birey günde yaklaşık 1 kilogram çöp ortaya çıkarıyor. Ayrıca okul, muhtarlık, hastane, kamu binaları ve istenilen yerlere konulan kumbaralarda 2009 yılı boyunca 1 ton atık pil toplayarak, bunları ilgili yerlere ulaştırdık. Şimdilik sadece il merkezinde ortaya çıkan çöpleri topluyoruz. Geçen 3 yıl içerisinde depolama havuzlarımızdan ilkinin daha yüzde 25"lik kısmı doldu. Bu tesisin uzun yıllar halkımıza hizmet edeceğini tahmin ediyoruz. Aydın"da ayrıştırılmış çöp toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerinin geliştirilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Aydın Belediyesi olarak ortak bilgilendirme projeleri yürütüyoruz”

BELEDİYEDEN 22 BİN TL

Aydın Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisine düzenlenen inceleme gezisinin gelen talep üzerine düzenlendiği kaydeden Başkan Yardımcısı Kamil Kaya da, “Meclis toplantısında tesisteki sistemin nasıl çalıştığı yönünde bir soru gündeme geldi. Bizde bunun üzerine böyle bir gezi düzenleyerek, meclis üyelerimizi bilgilendirmek istedik. Bu proje Türkiye"nin örnek projelerinden bir tanesi. Toplanan çöpler en iyi şekilde ayrıştırılarak ve geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye artı bir değer kazandırılıyor. Burayı işleten firma kent merkezinde oluşan çöpleri toplayarak, geri dönüşümünü sağlıyor. Firma ile 36 aylık bir sözleşmemiz var. Bizde bu faaliyetlerin devam edebilmesi için firmaya her ay 20-22 bin TL ödeme yapıyoruz. Çevre belediyelerinde çöplerini buraya getirmesi gerekiyor. Şuan birisi Koçarlı olmak üzere iki belediyeden talep geldi, görüşmeler devam ediyor” şeklinde konuştu./iha