Çorum'da 11 Ekim'de din görevlilerine yönelik düzenlenen eğitim seminerine katılan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Simav'da meydana gelen depreme dikkat çekmişti. 

1900 ile 2010 yılları arasında 4'ün üzerinde 9 bin 200 deprem olduğunu açıklayarak, "Bu süre içerisinde her 5 günde bir ülkemizde 4 ve 4.9 büyüklükleri arasında bir deprem olabiliyor. Yaklaşık ayda bir kez 5 veya 5'in üzerinde deprem olabiliyor.

Yılda bir kerede 6 ila 6.9 arasında deprem olabiliyor. Kütahya'daki Simav depremi Nisan sonu Mayıs ayı başında oldu. Ordan bu bir sene içerisinde Türkiye'de 6 ve veya 6'nın üzerinde bir deprem olursa bu benim için sürpriz olmaz" demişti.

Depremlerin önceden bilinmesine dair tartışmalara da değinen Işıkara, bilimin bir depremin ne zaman olacağını söylemediğini belirtmişti. Depremlerde erken uyarının ayrı bir konu olduğuna dikkat çeken Işıkara, erken uyarıda bir depremin iki ayrı dalga ürettiğini açıklamıştı.

Depremden korunma bilincinde en önemli olgunun yapısal bilinç olduğuna dikkat çeken Işıkara, binaları doğru inşa etmenin bunun en önemli adımı olduğunun altını çizdi.