Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Balcıoğlu'Toplumun huzurunu kaçıran utanç verici sahneler bu yılbaşında yaşanmamalıdır.' dedi. İşte geçen yılllara yansıyan utanç görüntüleri:

Yeşilay"ın düzenlediği basın toplantısında Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, “alkol tüketiminin had safhaya ulaştığı yıl başlarında kazaların çoğaldığını ve insanların haysiyetine zarar verecek sahnelerin yaşandığını, birçok gencin ilk defa alkol kullanmaya adım attığını” belirtti.

Alkol tüketiminin had safhaya ulaştığı yıl başlarında, kazaların çoğaldığını, aile içi ilişkilerin zedelendiğini, televizyon ekranları ve sokaklarda insanların haysiyetine zarar verecek sahnelerin yaşandığını kaydeden Balcıoğlu, “Toplumun huzurunu kaçıran utanç verici sahneler bu yılbaşında yaşanmamalıdır. Bunun için gereken önlemler alınmalıdır” dedi.

Sokaklarda, parklarda, meydanlarda alkol tüketimim yanlış olduğunu belirten Balcıoğlu; sigara nasıl kapalı alanda diğer insanlara zarar veriyorsa alkol de açık alanda tüketilince içmeyen insanlara da zarar vermektedir.. Açık alanda alkol tüketimin de benzer bir yasa ile düzenlenmesi gerekmektedir... İçip sarhoş olan insanlar sokakları parkları aileler için tehlikeli bir alana çevirmektedir, dedi.

Balcıoğlu, “ Özelikle kutlamalarda açık alanlarda içki tüketimi çocuklarımıza ve gençlerimize kötü örnek olduğu gibi, içki kullanmayan ve sağlıklı yaşamı tercih eden insanların yaşam alanlarını daraltmaktadır.” Şeklinde konuştu.

GÖSTERİLERİN İPTALİ

Taksim"deki gösterilerin Filistin"e yapılan saldırılardan dolayı iptal edilmesi konusuna destek veren Balcıoğlu, önceki yıllarda yılbaşında Taksim kutlamalarında tacize uğrayan kızlar olduğunu, kutlama rezaletleri yaşandığını anlattı.

Balcıoğlu, şunları kaydetti: “Sigara, zararlı alışkanlıkların, bira ise alkolizmin giriş kapısıdır. Bunların ilk defa alındığı zaman ve mekanlar ise belirli önem atfedilen vakitlerdir. Ödül törenleri, yılbaşı geceleri, iş yeri kutlamaları, mezuniyet törenleri, doğum günü partileridir. Bu tür özel gün ve gecelerde ilk defa "bir kereden bir şey olmaz" diye başlanan yolculuk, kötü bir şekilde devam ediyor ve nice canlara mal oluyor.”

MEDYANIN YANLIŞ TAVRI

Prof. Dr. Balcıoğlu, medyada yılbaşında alkol tüketiminin teşvik edildiğini belirterek sanki alkolsüz yılbaşı olmuyormuş gibi bir hava estirildiğini söyledi. Yılbaşı eğlencelerinde birçok kişi ilk defa alkol alıyor ve böylece başlıyor. Yılbaşı programlarından kazanç elde etmek isteyen kuruluşlarda daha cazip hale getirmek için çeşitli etkinliklerle insanların istek ve arzularını artırmaktadırlar. Yılbaşı kutlamaları bir iki gün önceden başlamaktadır, yılbaşı gecesi doruk noktasına gelmektedir.. Büyük bir heyecan ve hevesle başlayan kutlamaların sonucu hüsranla bitmektedir. Zira zinde bir vücutla başlayan gece, sarhoşluğa, şuurun bulanmasına, kazalara, hatta ölümlere sebep olmaktadır.

KENDİNİZİ İZLEYİN ÇAĞRISI

Prof. Balcıoğlu sarhoş olup da taşkınlık yapanların, yaptıklarını hatırlayamadıkları için, kendilerini kameraya alıp, daha sonra izlemelerini tavsiye ederek, “eğer hallerinden memnun iseler, diyecek bir şey yok” diye konuştu. Ülkemizin krizlerle boğuştuğu bugünlerde içkiye harcanan paranın sağlığa ve daha faydalı kalemlere ayrılması gerektiğini söyledi.

DÜNYA ALKOLE KARŞI TEDBİR ALIYOR

Avrupa ülkeleri içinde Almanya, İskandinav ülkeleri arasında ise Finlandiya alkole karşı ciddi tedbirler almaktadır. Alkol dünyada bir sağlık sorunu olarak ele alınırken, ülkemizde maalesef bir siyasi sorun olarak önümüze konulmaktadır. Dünyada yaklaşık 2 milyar kişi alkollü içki tüketmektedir. Bunların yaklaşık 76 milyon kadarında alkol kullanım bozukluğu (alkol kötüye kullanımı, alkol bağımlılığı) olduğu düşünülmektedir ve alkol kullanımına bağlı olarak yılda 1,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir.

AVRUPA"DA TÜKETİM YÜKSEK

Avrupa'da ise alkol tüketim oranı dünya ortalamasının 2 katıdır ve hastalık yükü değerlendirmelerine göre alkol, 26 risk faktörü içinde tütün ve hipertansiyondan sonra 3. sırada yer almaktadır. Alkol, akciğer hastalıkları, göğüs kanseri, ruhsal bozukluklar, gastrointestinal hastalıklar, kardiyovasküler bozukluklar gibi 60 farklı hastalığın sebebidir. Ayrıca şiddet, suç,intihar, aile içi sorunlar, sosyal problemler, alkollü araç kullanımı ve iş yeri problemleri gibi birçok toplumsal sorunun da sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır.

ÜLKEMİZDE MAALESEF YAYGINLAŞIYOR

Ülkemizde 15 yaş üstü kişi başı saf alkol tüketimi 1,0-1,29 litre arasında olmakla birlikte yapılan çeşitli araştırmalara göre ilköğretim öğrencileri arasında en az bir kez alkol kullananların oranı % 15,4, ortaöğretimde yaşamı boyunca en az bir kez alkol kullananların oranı % 45-%50, son bir ayda en az bir defa alkollü içki içme oranı % 16,5, (erkeklerde % 31,5 ve kızlarda % 10,6) üniversite öğrencilerinde alkol kullanım prevelansı % 43, 0- 53, 9 ve hâlen içenlerin oranı % 22,9'dur. Arkadaş baskısı, sosyal ve psikolojik sebeplerle gençlerimizde ilk alkol alma yaşı maalesef 11'e kadar düşmüştür, dedi.

ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU ALKOL

Alkolle mücadele, gerek bu sayılan sebepler ve gerekse alkolün diğer bağımlılık yapan maddelere öncülük etmesi sebebiyle son derece önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu noktada da mücadele stratejilerini ve paydaşlarını ortaya koyan sivil toplum örgütleri son derece önem arz etmektedir, diye konuştu.

EN SAĞLIKLI İÇECEK SU

Balcıoğlu en sağlıklı içeceğin su olduğunu belirterek, günde en az sekiz bardak su içilmesini tavsiye etti. Yine birbirinden güzel meyvesuları, bitki çayları, siyah çay, ayran ve sağlıklı içecekler dururken, alkol alınmasının yanlış olduğunu kaydetti.