Çanakkale Bayramiç"te gençler arasında çıkan kavga bir anda Kürt kökenli vatandaşlara yönelik tepkiye dönüştü. İlçedeki olaylar güçlükle yatıştırıldı...

Çanakkale Bayramiç"te gençler arasında çıkan kavganın bir anda Kürt kökenli vatandaşlara yönelik tepkiye dönüşmesi ilçede olaylara neden oldu. Polis ve jandarma, karakol önünde toplanıp sloganlar atan 2 bin 500 kişilik grubu güçlükle yatıştırdı.
Kürt kökenli oldukları öğrenilen Tamer Demir (26), Timur Özkan (19) ve askerden izinli gelen Mehmet Başaran (21) ile Mert Kapıcıoğlu (19) arasında önceki gün kavga çıktı. İddiaya göre; Demir ve Özkan kavgayı ayırmak isteyen polis ekiplerine direnince gözaltına alınarak emniyete götürülürken, meydanda yüzlerce insan toplandı.
Gençlere tepki gösteren kalabalık, Kürt kökenli vatandaşlar aleyhine sloganlar atarak tekbir getirmeye başladı. Dakikalar ilerledikçe Emniyet Müdürlüğü önünde toplananların sayısı yaklaşık 2500"e ulaştı. Polis, kalabalığı dağıtmakta yetersiz kalınca, jandarma takviyesi geldi.

Evleri taşladılar
Bayramiç Kaymakamı Şahin Aslan ve Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Tüzgen, vatandaşları sağduyuya davet etti. Ancak kalabalık, Kürt kökenli vatandaşların oturduğu evlere taşlı saldırıda bulundu. 5 evin camları kırıldı. Olaylar, sonucu saat 00.30 sıralarında yatıştı. Polise mukavemet ettiği için gözaltına alınan Demir ve Özkan geceyi Bayramiç İlçe Jandarma Komutanlığı"nda geçirdikten sonra Emniyet Müdürlüğü"ne gönderildi. Diğer gençler Başaran ile Kapıcıoğlu"nun sadece ifadesine başvurulduğu belirtildi.

"30 yıldır buradayız"
Polis ve jandarma ekiplerinin dün özellikle Kürt kökenli vatandaşların oturduğu mahallelerde güvenlik önlemi aldığı ve devriyeleri sıklaştırdığı görüldü. Gece evleri taşlanan Doğu illerinden gelen vatandaşlar, “İki kişinin yaptığı hata yüzünden hepimiz mağdur olduk. Evlerimiz taşlandı, çocuklarımız korku dolu bir gece geçirdi. Birçoğumuz Bayramiç"te 30 yılı aşkın süredir oturuyoruz. Bizim kimseyle problemimiz yok” diye konuştu. Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, dün geldiği Bayramiç"te, “Osmanlı toplumunda, azınlıklara gösterilen hoşgörüden örnek almamız gerekir. Bayramiç"te yaşayan, 3-5 Kürt ailesini aramızda barındıramayacak mıyız?” diye konuştu.
Adliyeye sevk edilen Tamer Demir ve Timur Özkan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Slogan atanları güvenlik güçleri yatıştırmaya çalıştı.