ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde konser veren Edip Akbayram, "70 yaşını geçmesine rağmen bu ülkede yıllarca çağdaş eğitimin öncüsü olan ve üstüne üstlük çok hasta olan ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan ve üniversitelerimizin değerli rektörlerine yapılan bu saygısızlık karşısında ülkemin sanatçısı olarak ülkem adına utanç duyuyorum" dedi.

Ereğli Belediyesi'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde dün gece düzenlediği halk konserinde Edip Akbayram sahneye çıktı. Çınaraltı Bozhane Limanı'ndaki konseri yaklaşık 3 bin kişi izledi. Büyük bir çoşkuyla sahneye çıkan Akbayram, ilk şarkısının ardından Ergenokon soruşturmasının 12'inci dalgasını eleştirdi. Akbayram, şöyle dedi:

"70 yaşını geçmesine rağmen bu ülkede yıllarca çağdaş eğitimin öncüsü olan ve üstüne üstlük çok hasta olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan ve üniversitelerimizin değerli rektörlerine yapılan bu saygısızlık karşısında ben ülkemin sanatçısı olarak ülkem adına utanç duyuyorum. Bu ülkenin yetiştirmiş olduğu yeri doldurulamayacak olan o ender değerlere, bu cumhuriyetin insanları olarak hepinizin sahipleneceğinize de yürekten inanıyorum. Bu ülkede o kadar güzel ozanlar, şairler var ki, bu ülke dünyanın en güzel ülkesi. Ama bu ülkenin kıymetini bilmeyen insanlar var maalesef."

Konuşmasının ardından, `İşte gidiyorum çeşmi siyahım' adlı türküyü seslendiren Akbayram, Sivas'ta geçen şubat ayında kapanan, Madımak Oteli'nin altındaki kebap salonunun müze haline getirilmesini de istedi. Akbayram, "İnsanları yakabilir, işkence yapabilirsiniz. Türküleri ve sanatı asla yakamaz, yıkamazsınız. Bu ülkenin kültürünün başındaki insanlara diyorum ki; Ne olursunuz Sivas'daki Madımak Kebap Salonu'nu en azından bir müze haline getirin de, insanların birazcık olsa yaralarına merhem olun" diye konuştu.

Yaklaşık 2 saat sahnede kalan Akbayram, şarkılarıyla hayranlarını coşturdu. Bazı hayranları Edip Akbayram'ı daha iyi görebilmek için ağaçların üzerine çıktı. 29 Mart'ta seçimi kazanan CHP'li Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, konser sonunda sanatçıya elpek bezinden yapılan atkı ve Osmanlı çileği hediye etti. Konser, havai fişek gösterileriyle sona erdi.

GEÇEN YIL KONSERİNİ İPTAL ETMİŞTİ

Edip Akbayram, geçen yıl 18 Haziran'daki Osmanlı Çileği Kültür Festivali için Ereğli Belediyesi'nin konser davetini önce kabul etmiş, ancak belediye başkanının AKP'li olduğunu öğrenince konserini iptal etmişti. Belediye Başkanı Murat Sesli'nin tepki gösterdiği sanatçı, hiçbir AKP'li belediyenin organize ettiği konsere gitmediğini, bunun kişisel tercihi ve özgürlüğü olduğunu, yanlış anlaşılmanın menajerinin Zonguldak ve çevresinin sosyal demokrat olduğunu düşünmesinden kaynaklandığını açıklamıştı. Yeni belediye başkanı CHP'li Halil Posbıyık da, seçimin ardından belediyenin düzenlediği ilk konserde Edip Akbayram'ı davet etti.

Vatan