Türkiye"nin aylardır odaklandığı referandum geride kaldığına işaret eden Çevket Kaya, Türkiye"nin demokratikleşmesinde kritik bir eşiğin aşıldığını söyledi. Halkın yüzde 58"inin "Evet" diyerek yönetime el koyduğunu savunan Kaya, “12 Eylül darbesinin utancı 30 yıl sonra silindi ve halk vesayete ağır bir darbe indirdi. Türkiye"nin ülkeyi kutuplaştıran ve gerginleştiren bir kampanyadan sonra "evet" ve "hayır" oylarının birbirine çok yakın çıkması, ikiye bölündü ve ülkede kutuplaşma arttı tezlerinin devamını sağlayacaktı. Ama öyle olmadı. Sonuç "kuvvetli" bir evetti. Ne ülkemiz, ne de toplum, kimi felaket tellallarının bizleri inandırmak istediği gibi ortasından bölünmedi” diye konuştu.
Muhalefet ve bu ülkenin aydın geçinenlerinin "Bu kadar cahil ve bilgisiz bir halka oy kullanma hakkı verirsen böyle olur" söyleminden vazgeçmesi gerektiğini iddia eden Kaya, “Kaybedenler cahil halk, göbeğini kaşıyan adam, seçime hile karıştı, kömür dağıttılar, halkı kandırdılar gibi özetlenebilecek "halka güvensizlik kültürünü" devam ettirirlerse, AK Parti önümüzdeki seçimde daha kuvvetli bir oy oranıyla iktidara gelir. Bu referandumda çıkan yüzde 42"lik "hayır" oyları "hayırcı cephede" yer alan CHP, MHP, DP, TKP ve İP arasında nasıl paylaşılacak uzun zaman bunu tartışacağız. Bu referandumda en büyük darbeyi MHP aldı. MHP en büyük kaleleri olan Çorum, Çankırı, Erzurum, Osmaniye"de büyük hezimete uğradı. Bahçeli için göstere göstere gelen bu tarihi hezimet partide ciddi bir kırılmaya yol açacak. Önümüzdeki seçimlerde MHP-CHP Koalisyonu hayalleriyle yatanların bütün ümitleri suya düşmüştür. Bu oy oranları her ikisini de tatmin etmez. Halkın bu "evet" kararı ekonomiyi uçuracaktır. Referandum süresince frene basan ekonomi bu kararla gaza basarak yoluna devam edecektir. AB ye giriş sürecimiz hızlanacaktır. Ki bu kararı olumlu olarak karşılamaları bunun en büyük kanıtıdır. BDP Kürt vatandaşlarımızın sandığa gitme özgürlüklerine ipotek koyarak yanlış yapmıştır. Bunun sonucunu ilk genel seçimlerde görecektir. Baskıyla, zorlamayla demokrasi olmaz” diye konuştu.
Referandumda galip gelenin Türkiye olduğunu kaydeden Kaya, şunları söyledi: “İnsanlar var olandan vazgeçtiler. Değişim istiyorlar. Dinamik bir tercih ortaya koydular. Bu da Türkiye için olumlu bir gelişmedir. Şimdi daha ileri bir demokrasi ve yeni bir sivil anayasa için hiç durmadan harekete geçme zamanıdır. Artık bu ülkenin insanlarını "az, ucundan kıyısından demokrasi" kesmez”