İZMİT'in Arızlı Mevkii'nde Irak'ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in Marmara Depremi ardından yaptığı 10 milyon dolarlık hibe ile depremzedeler için inşa ettirilen 230 konuttun bulunduğu bölgede sabaha karşı yine olaylar çıktı.

DEPREMZEDEDEN MÜDÜRE: SİZE EV Mİ YOKDeprem konutlarında olaylı gün



80 kadarına vali yardımcıları, Emniyet ve kamu kuruluşları müdürlerinin yerleştirildiği deprem konutlarına bir bürokrata ait eşyaları getiren kamyonu içeri almayan depremzedeler ile polis arasında arbede çıktı. Sabah görevlerine gitmekte olan vali yardımcıları ile kamu kuruluşlarının müdürleri sözlü tacize uğradı.

Kocaeli Valiliği'nin, "Süreniz doldu' açıklaması ile deprem konutlarına yerleştirilen depremzedeleri çıkartıp boşalan binalara vali yardımcıları, Emniyet Müdürlüğü ile ve kamu kuruluşları yöneticileri yerleştirmeye başlandı. Depremzedelerin dışında kentteki yöneticilerin deprem konutlarına yerleştirilmesi üzerine 6 aydan bu yana başlayan huzursuzluk tırmandı. Son olarak 16 Ağustos'ta görülen gerginliğin ardından, bu sabaha karşı yine olaylar çıktı.

Irak Kızılayı kanalıyla yapılan 10 milyon dolarlık yardımla inşa ettirilen ve "Arızlı Irak Deprem Konutları' adı verilen bölgede 237 daire bulunuyor. Bunlara depremin ardından kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan ancak, ailelerinden birden fazla kişiyi kaybetmiş depremzedeler yerleştirildi. İlerleylen yıllarda depremzedelere, “Buraya 5 yıllığına yerleştirildiniz. Bu binalar devlet memurları için lojman olarak kullanılacak” denilerek boşalttırılmaya başlandı. Bugüne kadar yaklaşık 80 daire boşalttırılırken ve buralara vali yardımcıları, polis müdürleri, aralarında Özel İdare ve Milli Eğitim Müdürü'nün de bulunduğu birçok kamu kuruluşunun yöneticisi yerleştirildi.

Zaman zaman polis zoruyla boşalttırılan konutlarda oturan depremzedeler site girişinde kurdukları çadırda nöbet de tutmaya başlarken halen boş olan birkaç daireye de eşya taşınmasını engellemek istedi. Marmara Depremi'nin 10'uncu yıldönümü nedeniyle 16 Ağustos'ta protesto gösterileri yapan ve polisin müdahalesine karşı koyan depremzedeler, bugün saat 04.00'te Kocaeli'ne yeni atanan bir vali yardımcısının eşylalarını getiren kamyonu içeriye almadı.

Yataklarından kalkan depremzedeler kamyonun önünde barikat oluşturunca çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Polisle depremzedeler arasında kısa süreli arbede çıktı.

Bazı depremzedeler, Kocaeli'nin gayri safi milli hasılada Türkiye'nin en zengin ili olduğunu, bir başka devletin depremzedeler için yaptırdığı konutlara bürokratların lojman olarak yerleştirilmesinin Kocaeli ve devletin ayıbı olduğunu öne sürdü. Depremzedeler, “Kocaeli, Türkiye'nin en zengin ili. Bu ilin yöneticileri, gitsin vali muavini ve bürokratları için lojman yaptırsın. Depremzede için bir başka devletin yaptırdığı konutların bürokratlara lojman olarak verilmesi hangi mantığa sığar?” diye konuştu. Gerginlik yatışırken kamyondaki eşyalar polis gözetiminde daireye taşındı.

Saat 08.30 sıralarında görevlerine gitmek üzere jojmanlarından çıkan vali yardımcıları ile daire müdürleri depremzedelerin sözlü tacizine uğradı. 5'er dakika arayla evlerinden çıkan Vali Muavini Hıdır Kahveci ile Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli'nin yanına giden ve kapıya kadar onunla birlikte yürüyen depremzedeler, polislere rağmen onlara “Niye burada oturuyorsunuz? Niye burasını terketmiyorsunuz? Utan utan, size ev mi yok? Bu evler depremzedelerin” diye bağırdı.

Polisler depremzedeler müdahale etmedi. Arızlı Irak Konutları'ndaki gerginlik saat 09.30 sıralarında sona erdi.

Vatan