Küçükçekmece Belediyesi"nin, son yıllarda kaybettiğimiz hassasiyetleri yeniden kazanmak noktasında yürüttüğü etkinliklerden biri olan “Yaşayan Çınarlar Ustaya Saygı” gecesinde bu kez Türk sanatının köklü çınarı oyuncu Üstün Asutay"ı ağırladı. Sanat yaşamında 50 yılı geride bırakan Asutay"ı sevenleri ve sanatçı dostları yalnız bırakmadı.

Üstün Asutay onuruna Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi"nde düzenlenen gecede, Asutay sevenleriyle bir araya geldi. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay"ın ile birlikte başkan yardımcıları Levent Uslu ve Ahmet Turan Koçer"in de katıldığı özel etkinlikte, sanatçı dostları Üstün Asutay"ı yalnız bırakmadı.

DOSTLARINDAN MESAJ YAĞMURU

Üstün Asutay"ın hayatındaki köşe taşlarını özetleyen kısa filmle başlayan programda dostları, Üstün Asutay ile yaşadıkları ilginç anıları seyircilerle paylaştı. Geceye katılamayan Zihni Göktay, Cem Davran, Erol Günaydın, Perihan Savaş, Haldun Dormen, Sinan Bengier, Üstün Akman, Ayşen Gruda, Tarık Akan gibi isimler ise gönderdikleri video mesajlarda Üstün Asutay"ın müthiş oyunculuğunun yanı sıra tiyatro dünyasına kazandırdıklarıyla da mükemmel bir insan olduğunu belirttiler.

O EŞSİZ BİR İNSAN

Sanat dünyasından birçok ismin sırayla söz aldığı programda konuşan, sinema yönetmeni Nesli Çölgeçen, Züğürt Ağa ve Selamsız Bandosu filmlerinde beraber çalıştıkları Üstün Asutay"ın oldukça zor rollerin bile altından kolayca kalkan, iş sorumluluğu eşsiz bir insan olduğunu söyledi. Bir başka dostu yazar Tuncer Cücenoğlu, Üstün Asutay"ın çok yardımsever biri olduğuna dikkat çekerken, vefat eden bir tiyatrocunun eşine ev almak için bütün sanatçıları bir araya getirmesini ve gösterdiği çabayı seyircilerle paylaştı.

BU ÇOCUĞU OKULA ALACAKSINIZ

Birlikte aynı sahneyi paylaştığı için gurur duyduğunu ifade eden tiyatro oyuncusu Turgay Mercan ise Üstün Asutay"la yaşadığı bir anıyı seyircilere şu sözlerle aktardı: “Ben üniversiteye girmeden önce Üstün Asutay ile tanıştım. Onunla birlikte sahneye çıktığımda çok heyecanlanmıştım. Sonra özel bir üniversiteyi kazandım ama param yoktu. Bir gün Üstün Ağabeyle karşılaştım. Hocam benim üzgün olduğumu görünce ne olduğunu sordu. Üniversiteye param olmadığı için giremediğimi söyleyince, hemen beni kazandığım okula götürdü. Rektöre beni anlattı. "Bu çocuk çok iyi oyuncudur. Bunu okutacaksınız." dedi. Sonra çıkışta çıkışında dedi ki: "Bu okulun kıymetini bil ve çok iyi şekilde bitir." Onun sayesinde beni okula aldılar ve ben sınıfımı birincilikle bitirdim.”

O BİZE HEP SAHİP ÇIKTI

Usta tiyatrocuyla ilgili duygularını paylaşanlardan bir diğeri, televizyondaki skeçleriyle tanınan İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncularından Erkan Taşdöğen, 1977 yılında Üstün Asutay sayesinde tiyatroyla tanıştığını belirtirken, “O bize hep sahip çıktı, bizi yönlendirdi ve hep yer verdi. Türk tiyatro tarihinde çok önemli bir yeri olan Türkbank Çocuk Tiyatrosu"nda birçok oyuncu yetiştirdi. Ben de onunla 10 yıl kadar çalışma fırsatı buldum. Hepimiz ona minnettarız.” diye konuştu.

50 YILDA SAYISIZ TİYATRO TALEBESİ

Küçükçekmece Belediyesi Kültür Merkezleri Sanat Yönetmeni tiyatro oyuncusu Levent Tülek de, iki yıldır düzenlenen "Yaşayan Çınarlar" programında Üstün Asutay"ı ağırlamaktan ötürü büyük gurur duyduğunun altını çizdiği konuşmasında “Üstün Asutay baba gibidir. O herkese yardım elini uzatır.” dedi ve tekrar tiyatro sahnesinde bir oyunla Küçükçekmece"de görmek istediğini söyledi. Ardından söz alan İstanbul Devlet Tiyatroları sanatçısı Yalçın Avşar, tiyatroya başlama hikayesini anlattı. Avşar, “Bir gün Üstün Ağabey"in bir oyununun provasını seyrediyordum. Oyunculardan biri provaya gelmemiş. Bana “Gel şurada dur.” dedi. Ertesi sene o oyunun başrolünü ben oynadım. 35 yıldır tiyatroyla uğraşıyorum. Halen İstanbul Şehir Tiyatroları"ndayım. Üstün Ağabey"e çok teşekkür ediyorum.” dedi.

YAPTIKLARIM GÖNÜLLERE İŞLEMİŞ

Kendisi için düzenlenen gecede son sözü söyleyen ise Üstün Asutay oldu. 50 yıllık meslek hayatında unutamadığı gecelerden birini yaşadığını kaydeden Asutay, dostlarına şu sözlerle seslendi: “Uzun süredir göremediğiniz, özlediğiniz, “Şimdi ne yapıyor acaba?” dediğiniz arkadaşlarınızla yıllar sonra bir arada olmak çok keyifli ve heyecan verici. Sayın Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Dost biriktirdim diyenlere hep gıpta etmişimdir. Ama şimdi görüyorumki sanırım ben de başarmışım. Bizim meslek için biraz suya yazı yazmak derler. Ama 50 yıldır yazdığım su, öyle gönüllere akmış ki geriye dönüp baktığımda herşeye değer diyorum. Buraya gelerek ve röportaj vererek beni çok mutlu etttiniz. İyi ki varsınız.”

BAŞKAN AZİZ YENİAY"DAN PLAKET

Programın sonunda Üstün Asutay"a gecenin anısına bir şükran plaketi veren Başkan Aziz Yeniay “Öncelikle çok değerli bir üstadı, üstün bir insanı ağırlamak bizim için mutlulukların en güzeli. Açıkçası programı izlerken üstada gıpta ettim. Şu dönemde dost kazanmak gerçekten çok zor.” dedi ve şöyle devam etti: “Bana “Tiyatroya çok mu aşıksınız?” diye soruyorlar. Aşk mertebesinde değil ama tiyatroyu seviyorum. Ancak tiyatroyla olan ilgimiz sadece sevgiden kaynaklanmıyor. Tiyatro toplumu ayakta tutan dinamiklerin başında geliyor.”

Konuşmaların ardından bütün Üstün Asutay dostları sahnede toplandı. Üstün Asutay"ın 50. Sanat yılı adına hazırlanan pasta hep birlikte kesilirken, "eski dostlar" şarkısını arkadaşlarıyla birlikte söyleyen Üstün Asutay duygulu anlar yaşadı.