Dağlarından yağ ovalarından bal akan Efeler Diyarı Aydın’da semer ustaları azalınca, hayatta kalan az sayıdaki semerci de seri üretime başladı. Durumuna ve özelliklerine göre tanesi 50 TL ile 400 arasında değişen semerlerin eskisi gibi rağbet görmediği belirtildi.

Geçmişin en önemli zanaatlarından biri olan semercilik, gelişen teknoloji ve Aydın dağlarında ulaşımın yaygınlaşması ile birlikte teknolojiye yenik düşen mesleklerden biri oldu. Geçmişte "altın bilezik" olarak nitelendirilen zanaatlardan biri olan semercilik mesleğinin, teknolojide yaşanan gelişmelerle unutulmaya yüz tuttuğunu ve artık çok az sayıda ustanın bu işi yaptığını belirten Aydınlı Saraçlardan Altan Vural, aynı zamanda bir kültür mirası olan bu mesleğin devlet tarafından korunmasını istedi.

İnsanların kısa süre öncesine kadar ulaşım ve yük taşımada kullandığı at, eşek ve katırların, motorlu taşıtların gelişmesiyle birlikte yerini bu araçlara bırakması nedeniyle semerciliğin unutulduğunu belirten Altan Vural “Mesleğin unutulmaya yüz tutmasının diğer bir nedeni ise artık her yere araba yolu yapıldı. Aydın’da en ücra dağ köyleri bahçelerinin bile yola kavuşması ve atlarla ulaşımın ortadan kalkması nedeniyle semere ihtiyaç kalmadı. Bu nedenlerin ardından semere olan talebin azalmasıyla birlikte faaliyet gösteren usta sayısı da bir elin parmakları kadar kaldı. Ustası azalınca mevcut ustalar da hayvanların beden ölçüsüne göre değil, seri üretim yapmaya başladı. Oldukça meşakkatli ve bir o kadar ustalık gerektiren bir semerin yapımı ustasının 2 gününü alır” dedi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg