Sinema yazarı Abdurrahman Şen"in editörlüğünü üstlendiği ve Kültür Bakanlığı tarafından kitaplaştırılan "Türk Sinemasında Yerli Arayışlar" isimli çalışma piyasaya sunuldu. Kültür Bakanlığı Yayınları arasında çıkan kitapta, Türk sinemasının tarihi serüveni ile birlikte, geçirdiği dönemler, sinema yazarları tarafından çeşitli açılardan ele alınıyor. Başta yerlilik olmak üzere bazı kavramların tartışıldığı kitap, ünlü yönetmenler Halit Refiğ, Yücel Çakmaklı ve Zeki Ökten ekseninde hazırlanmış.

Türk sinemasında yerli arayışlar tartışılıyor

Kitap, sinema yazarı Elif Tunca"nın kaleme aldığı kronolojik Türk sinema tarihi ile başlıyor. Türk Sinemasının yeri ve geleceği başlığında, sinema yazarı Burçak Evren ve yönetmen İsmail Güneş ile bazı eleştirmenler, Türk sineması ile dünya sinemasından örnekleri karşılaştırıyor. Yönetmen Mesut Uçakan, sinema yazarları İhsan Kabil, Nedim Hazar ve Gülşah Maraşlı ile diğer bazı sinemacılar, "Türk Sinemasında yerli arayışları ele alıyor.

Refiğ, Çakmaklı Ve Ökten anlatılıyor

Kitapta geniş yer ayrılan üç önemli usta, sinema yazarları tarafından ayrıntılı biçimde masaya yatırılıyor. Ulusal Sinema ve Halit Refiğ isimli bölümde, Agâh Özgüç, Ali Can Sekmeç, Bilal Kırbaş, Fatoş Adiloğlu, Mehmet Karaosman, Nil Gürpınar ve Vadullah Taş, büyük ustayı anlatıyor. Refiğ"in sinema serüveni ve Ulusal Sinemanın serüvenini tartışan yazarlar, ustanın filmleri üzerine kritikler de yapıyor. Milli Sinema ve Yücel Çakmaklı başlığı ile ayrılan bölümün yazarları ise Ali Osman Emiroğlu, Çetin Tunca, Gülcan Tezcan, Mehmet Uyar, Mustafa Doğan, Sadık Yalsızuçanlar ve Ş. Fuat İnci. Çakmaklı"nın geniş bir biyografisi ile sinema anlayışının ele alındığı bölümde, fotoğraf ve anekdotlarla zenginleştirilmiş hacimli bir dosya oluşturulmuş. Türk Sineması"nın unutulmaz yönetmeni Zeki Ökten maddesini ise Suat Köçer kaleme almış. Yazar, Ökten biyografisinin ardından, usta yönetmenin filmografisini özetler halinde değerlendirmiş.