Av. Kutsal Kalezade, iş yoğunluğu sebebiyle birçok hakimin dosyalarını eve götürüp karar verdiğini anlattı. Hakimlerin bu kararları, taşınabilir belleklerle adliyeye getirdiğini, avukatların son savunmalarını formaliteden dinleyip belekteki metni katiplerine kopyala-yapıştır yaptırak davayı karara bağladıklarını ileri sürdü. Bu uygulamanın adalete aykırı olduğunu ifade eden Kalezade, benzer şekilde kararlar veren hakimlerin cezalandırılmasını istedi.

“HAKİMLER DOSYALARA EVDE KARAR VERİYOR”

Hakimlerin artan iş yükü sebebiyle dosyaları evde hazırlamak zorunda kaldığını ifade eden Kalezade, “Hakimler dosyalarıyla ilgili kararı evde veriyor. Ertesi gün duruşmada bizi bir tiyatro oyuncusu gibi dinliyor. Bunun hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Benim burada hakim ve savcılık makamına karşı bir cephem yok. Ama burada adaletin tecelli etmesi noktasında bulunan bir avukatım. Yıllardır da ceza hukuku alanında çalışan bir kişiyim. Bu benim gözüme benim adalet anlayışıma aykırı geliyor. Şimdi eğer siz hakim olarak bir karar vermişseniz, bizim son savunmamızı neden dinliyorsunuz?” dedi.

“BÖYLE KARAR VEREN HAKİMLERİ HSYK’YA ŞİKAYET ETTİM”

Bunun yanlış bir uygulama olduğunu anlatan Avukat Kalezade, “Hakimlerin çoğu şu an böyle yapıyor. Dosyaları inceleyip evlerinde karar veriyor. Verdikleri kararları flash belleğe yükleyip bizi usulen dinleyip flaş belleği uzatıp katipten içindekini kopyalayıp yapıştırmasını istiyorlar. Bu şekilde karar verip dosyayı ortadan kaldırmış oluyorlar. Bu adil yargılamaya uygun mudur? Bu, savunma ve iddia makamını rencide eden, yaralayan bir durumdur. Ben bunu bir avukat olarak göz ardı edemem. Savunma makamı olarak bunu kabul edemem. O yüzden HSYK’ya bu işleri yapan hakimlerin hukuka aykırı işlem yaptığını, yanlış yaptığını düşünerek başvuruda bulundum” diye konuştu.