İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem'e dün gece yaptığı açıklamada, yarından itibaren uranyum zenginleştirme oranını yüzde 20"ye yükseltecekleri bilgisini içeren mektubu bugün UAEK"ya teslim edeceklerini söyledi.

Söz konusu çalışmanın Natanz"daki ana nükleer tesiste başlayacağını anlatan Salihi, “İran, önümüzdeki yıl 10 adet uranyum zenginleştirme merkezi kuracak” diye konuştu. İran takvimine göre, yeni yıl 21 Mart"ta başlıyor.

Salihi"nin açıklamaları, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad"ın uranyum daha yüksek oranda zenginleştirilmesi talimatından birkaç saat sonra geldi.

Uranyum, zenginleştirilme oranına bağlı olarak hem nükleer santrallerde yakıt olarak hem de bu oran daha fazla artırılarak bomba yapımında kullanılbiliyor. İran"ın şu andaki zenginleştirme seviyesi yüzde 3.5. Nükleer bomba yapımı için gerekli olan oran ise en az yüzde 80.

Zenginleştirme, uranyumun, ağırlığının yüzde 7.1"ini oluşturan “uranyum-235” izotopu oranının artırılmasıyla gerçekleştiriliyor.

ULUSLARARASI ANLAŞMAZLIK

Almanya"nın Münih kentinde haftasonunda düzenlenen Güvenlik Konferansı sırasında yürütülen görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki olası bir anlaşmadan bahsetmiş ancak ABD ve Almanya, İran'ın nükleer programından taviz vereceğine dair bir işaret göremediklerini söylemişti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de dün yaptığı açıklamada, "İran'a baskı yapmak için" uluslararası topluma birlik olma çağrısında bulunmuştu.

İran"ın uranyumu daha yüksek oranda zenginleştirme kararının, uluslararası toplumla gerilimi daha da artırmasından endişe ediliyor.

Hürriyet