Aydın Celepler, Besiciler ve Sütçüler Odası Başkanı Adnan Arkayın; son yağışlarla birlikte 2008 yılı bahar mevsiminin hayvancılık sektörü için çok avantajlı bir yıla dönüştüğünü belirterek, “Şartların bu kadar müsait olduğu bir ortamda, süt fiyatlarının düşmeye başlaması yetiştiricilerimizi olumsuz etkiledi” dedi.


Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Aydın Celepler, Besiciler ve Sütçüler Odası Başkanı Adnan Arkayın, Ege Bölgesi"nin geçen yıllara göre daha fazla yağış almasıyla birlikte bu yıl bahar mevsiminin uzadığını söyledi. Bu durumunun doğrudan bölgedeki süt üretimini artırıcı bir etki yaptığını açıklayan Arkayın, bu olumlu tablo karşısında süt fiyatlarında yaşanan düşüşün üreticiyi olumsuz etkilediğini savundu. Fiyat düşüklüğü nedeniyle elde edilen kazancın maliyetleri karşılayamaz noktaya geldiğini ileri süren Arkayın, “Süt fiyatlarının düşmesi, süt hayvancılığını bitirme aşamasına getirdi. Bahar aylarında süt üretiminin artması fiyatları ters oranda etkileyerek, süt fiyatlarını düşürdü. Ocak-Şubat aylarında 65 YKr olan fiyatlar, şimdilerde 45 YKr"a kadar geriledi. Fiyatlar düşmeden önce 1 litre süt ile 1 kilogram yem alınıyordu. O zaman hayvancılarımız para kazanıyordu. Şu an hayvancılarımız her gün zarar ediyor. Benim şahsıma ait süt hayvanlarım vardı. Fiyatlar düşünce "Zararın neresinden dönsen kardır" diye düşünerek, hepsini kestirdim. Çünkü zararım her gün artıyordu. Fiyatlar yüksek iken aynı zamanda celeplerimizin de işi iyiydi, süt hayvanlarına talep vardı, alış-satış oluyor ve bu işten para kazanılıyordu. Şimdi ise herkes hayvanı satılığa çıkardı ama alıcı yok. Yani süt fiyatlarının düşmesi sadece süt sektörüne değil, tüm hayvancılık sektörünü etkiledi” diye konuştu.


BAKANLIK SÜT FİYATLARI KONUSUNDA TEDBİR ALMALI
Aydın ve çevresindeki süt piyasasında 5-6 adet firma olduğuna değinen Aydın Celepler, Besiciler ve Sütçüler Odası Başkanı Arkayın, üretimin artmasıyla birlikte firmaların depolama tesislerindeki süt miktarının da artığına dikkat çekti. Stoklar çoğalması nedeniyle firmaların üreticilerin para kazanmaya başladığı bir dönemde fiyatları düşürdüğü iddia eden Arkayın konuşmasında, “Üretim şartlarının uygun olduğu bir dönemde fiyatların düşmesi, hayvancılarımızı olumsuz yönde etkilemekte. Yetiştiricilerimiz elindeki süt hayvanlarından kurtulma aşamasına geldi. Böyle giderse hayvancılarımız süt hayvanı beslemekten vazgeçecektir. Biz yetkililerden bu durum karşısında biran önce çözüm üretmelerini istiyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı süt fiyatları ile ilgili olarak hem yeni önlemler almalı hem de süt prim ve desteklemelerinin arttırılmasını sağlamalıdır. Ayrıca süt ve tarım ürünlerindeki KDV oranının yüzde 1"e düşürülmesi sektörün gelişimi açısından hayati önem taşıyor. Eğer süt ve tarım ürünlerinde KDV oranı düşürülürse dünyaya karşı geliriz” ifadelerine yer verdi.