Açlık, yetersiz beslenme tüm ulusların ortak sorunu olarak biliniyor. Bu soruna dikkati çekmek ve çözüm yolları bulmak amacı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından gıda üretimi ve açlık konusunda çalışmalar yapılıyor. Toplumları uyarmaya yönelik bu çabalarla gelişmekte olan ve geri kalmış bölgelerde yaşayan toplulukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. 
Son yıllarda gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar, özellikle kalkınmakta ve gelişmekte olan ülkelerdeki gıda güvenliğine çok büyük ve ciddi bir tehdit arz ediyor. Bu hususta en büyük zararı fakir ve korunmasız durumda olanlar görüyor. Tüm ülkelerin açlıkla ortak mücadele ederek, gıda güvensizliğini tamamen ortadan kaldıracak adımları bir an önce atmaları gerekiyor. Özellikle Türkiye’nin büyük hassasiyet gösterdiği Somali ve bazı Afrika ülkelerinde yaşanan açlık ve kıtlık sonucunda ortaya çıkan acı tabloların bir daha yaşanmaması için gerekli adımların şimdiden atılması gerekiyor. 
SAVURGANLIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Türkiye, besin üretimi ile kendi kendine yetebilecek bir ülke olmasına rağmen, çöpe atılan besin maddeleri ve savurganlık konusuna dikkat çekiliyor. Açlık ve kıtlık sorununun artık belli bir coğrafya ile sınırlı olmaktan çıkarak tüm dünyayı tehdit edecek boyutlara ulaşabileceğinin bilincinde olunması gerekiyor.