İhracat krizde ilk kez arttı, 10 milyara dayandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2009 yılı ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4.62 artışla 9 milyar 945 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yaptığı açıklamaya göre, yılın 10 ayında ihracat yüzde 29,52 azalışla 78 milyar 821 milyon dolar oldu. Ekim ayı itibariyle bir yıllık ihracat ise yüzde 28,47 gerilemeyle 94 milyar 702 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim dönemindeki ihracat rakamı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,52 düşüşle 78 milyar 820 milyon 960 bin dolar oldu.

HAZIR GİYİM PATLADI

Türkiye'nin ekim ayındaki toplam ihracatının yüzde 83,88'ini gerçekleştiren sanayi grubunda, yüzde 6,47'lik artış ile 8 milyar 341 milyon 160 bin dolarlık ihracat yapıldı. Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 65,34 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı, yüzde 17,78 ile taşıt araçları ve yan sanayi alırken hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri yüzde 13,17 ile ikinci, Demir Çelik Ürünleri yüzde 11,06 ile üçüncü sırada yer aldı. Ekim ayında en fazla düşüş, yüzde 51,46 ile tütünde görüldü. En fazla ihracat yapan il İstanbul, sektör; taşıt araçları ve yan sanayi, firma ise Oyak Renault oldu.

FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayının bir dönüm noktası olduğunu, gerilemenin artık durduğunu ve krizden çıkışın başladığını bildirdi. Büyükekşi, ekim ayı itibariyle ihracattaki gerilemenin sona erdiğini, ihracatın tekrar artış trendine girmesinin sevindirici olduğunu ifade etti. Büyükekşi bahar için erken olduğunu belirterek faiz indirimlerinin sürmesi gerektiğini ve kur seviyesinin tehlikeli olduğunu söyledi.

Metal fırtına GERİ DÖNDÜ

İhracat rakamlarının açıklanmasıyla birlikte otomotiv ve yan sanayi sektöründeki yüzde 17'lik artışa işaret eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Burhanoğlu, önümüzdeki ay da bir artış beklediklerini fakat aralık ve ocak aylarında yeniden düşüş öngördüklerini belirtti. Ömer Burhanoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bu artış içeriden sinyal alamayınca herkesin ihracatın peşine düşmesinin sonucudur."/yeni şafak