Yetkililer tarafından yapılan açıklamaların da birbiri ile çelişmesi nedeniyle, yağışlardan zarar gören çiftçiler hangi yasadan yararlanabilecekleri ve ne şekilde müracaat edecekleri konusunda çıkmaza girdi.

Yağışlardan sonra açıklama yapan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, incir üreticisinin Tarım Sigortası"ndan (TARSİM) yararlanabileceğini söylerken, dün açıklama yapan Ziraat Odası incir üreticisinin TARSİM"den değil 2090 sayılı tabi afetler yasasından yararlanabileceğini açıkladı. Bugün de yazılı bir açıklama yapan Aydın Valiliği zarar gören incir üreticisinin hem TARSİM"den hem de 2090 sayılı Tabii Afetler Yasası"ndan yaralanabileceği açıklandı.

Bilindiği gibi Aydın"da 7-13 Eylül tarihleri arasında etkili olan yağışlar dolayısıyla hasat sezonunda olan incir büyük zarar gördü. İncir üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için yardım istediği yetkililer konuyla ilgili değişik açıklamalarda bulundular.
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, yağışlar nedeniyle incir üreticisinin zarara uğradığını kaydederek bu mağduriyetin önlenebilmesi için hükümetin TARSİM"i çıkardığını söyledi. TARSİM"den sadece incir üreticisinin değil, tüm üreticilerin yararlanabileceğine ifade eden Erdem, “İlimizde yaptığımız gezilerde bu durumu yerinde de tespit ettik. Yağan yağmurlar nedeniyle rekolte düşmesi sonucu ciddi maddi kayıplar söz konusu. Üreticilerimiz; zararlarının telafisi için Afet Kanunu kapsamında konunun değerlendirilmesini beklemektedirler. Ancak; Afet Kanunu sel ve kuraklık gibi konuları içeriyor. Yağışlardan oluşan bu zararı kapsamıyor. Bu yüzden üreticilerimizin bu beklentisi karşılanması mümkün değildir. Bu ve buna benzer üreticilerimizin zararlarını telafi etmek üzere hükümetimiz Tarım Sigortası Yasası'nı çıkarmıştır. Bu yasayla üreticilerimiz her türlü ürünlerini sigortalatabilme imkanına sahip. Hatta sigorta bedelinin yarı ücretini devlet karşılamaktadır. Çok cüzi rakamlara ürünlerimizi sigorta ettirebilmemiz mümkündür. Sadece incir üreticilerimiz değil, tüm üreticilerimizi bu imkandan yararlanmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem"in bu açıklamasının ardından Aydın Ziraat Odası Yönetim Kurulu Toplantısı yaparak zarar gören incir üreticisinin TARSİM"den değil, 2090 sayılı Tabi Afet yassından faydalanabileceğini açıkladı. Milletvekili Erdem"in açıklamasını küçük ayrıntıları gözden kaçırılarak yaptığını inandıklarını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Maalesef incir üreticimiz zararı yağmurdan görmesi dolayısıyla tarım sigortasından yararlanamamaktadır. Eğer inciri yağmur değil de, dolu veya don zarar verseydi o zaman üreticimiz tarım sigortasından yararlanma şansı vardı. Fakat incirin bugüne kadar dondan zarar gördüğü görülmemiştir. Milletvekillerimizle görüşüp, yağmurun zarar verdiği ürünlerin de sigorta kapsamına alınması için çalışma yapacağız. Fakat üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için köy muhtarları Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ederek köylerinde hasar tespit çalışması yaptırsınlar. Çünkü yağmurdan gelen zarar tabi afet kapsamında bulunuyor. O nedenle üreticilerimizin 2090 sayılı tabi afet yasasından faydalanabilmesi için tarım il müdürlüklerinin zarar gören bölgelerde hasar tespit çalışması yapması gerekmektedir” dedi.

Bunun üzerine Aydın Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Aydın Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “İlimiz genelinde 07-13.09.2009 tarihleri arasında görülen yağmur ve dolu yağışları nedeniyle hasat edilmemiş ve olgunlaşmaya başlamış incir meyvelerinde kalite kaybına neden olan zararlar oluştuğu gözlendiğinden; Zirai alanlarda meydana gelen zararların desteklenmesiyle ilgili olarak çiftçilerimizin bilgilendirilmeleri ihtiyacı doğmuştur. Zirai alanlarda meydana gelen zararlar, Tarım Sigortası (TARSİM) veya 2090 Sayılı Kanun kapsamında olmak üzere iki şekilde desteklenmektedir. Bitkisel ürünler için dolu riski ana teminatı ile birlikte yangın, heyelan, fırtına, hortum ve deprem riskleri paket halinde ve ayrıca isteğe bağlı olarak açıkta yetiştirilen meyveler için don riski teminatı uygulanmaktadır. İlimizde yetiştirilen meyveler (İncir, Zeytin, Elma, Erik, Nar, Ceviz, Kestane, Kiraz, Narenciye ve diğer meyveler) sebzeler, hububat vs. ekili dikili bitkisel ürünler bu paket içerisinde sigorta yaptırılabilir. 2090 Sayılı Kanunu kapsamında yardım yapılabilmesi için; meydana gelen zararın doğal niteliğinde olması, meydana gelen afetin 2090 Sayılı Kanun kapsamında olması gerektiği için kuraklık ve sel afeti ve benzeri afetler olması gerekmektedir. Tarım sigortası kapsamındaki dolu, yangın, heyelan, fırtına, hortum, deprem ve don zararları, 2090 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmez ve çalışma yapılmaz. Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için 5363 sayılı Tarım Sigortaları kanununun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17. maddesinde belirtilen “Bu Kanun kapsamında uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler 20.06.1977 tarihli ve 2090 sayılı kanundan yararlanamaz” hükmü uygulanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bilgi kirliliği yaşandığını belirten üreticiler, yetkililerin ve ilgili çiftçi kuruluşlarının kendilerini net ve anlaşılır bir şekilde açıklama yaparak bilgilendirmesini istediler.