İHLAS SON DAKİKA - Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7-7.5 olan beklentilerin üzerinde büyüdü. İkinci çeyrekte büyümesini yüzde 8.8 olarak gerçekleştiren Türkiye, böylece dünyü ikincisi, Avrupa birincisi oldu. Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ise özel tüketim harcamalarının ve yatırımların desteği ile beklentilerin üzerinde yüzde 11 büyüyerek dünya rekoru kırmıştı. TÜİK bu rakamı yüzde 11.6’ya revize ederek ilk çeyrek rekorunu da yükseltmiş oldu. TÜİK verilerine göre, ilk çeyrekte yüzde 3.5 büyüyen imalat sanayi ikinci çeyrekte yüzde 8 büyüyerek, ikinci çeyrek büyümesine en büyük katkıyı yaptı. “Türkiye hormonlu büyüyor” diyenleri haksız çıkaran bir rakam da tüketim rakamlarında gerçekleşti.
 
Özel tüketim harcamalarının büyümeye katkısı 6.3 puan oldu. Yılın ikinci çeyreğinde sektörler bazında en hızlı büyüme, yüzde 20’yle balıkçılıkta yaşandı.
 
İnşaat yüzde 13.2, ticaret yüzde 13, ulaştırma yüzde 11.7, imalat sanayi yüzde 8, tarım yüzde 6 büyüme kaydetti. 
 
Türkiye yılın ikinci çeyreğinde dünyanın ikinci, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ikinci çeyrekte, yüzde 8.8 büyüyen Türkiye, yüzde 9.5 ile en hızlı büyüyen Çin’in ardından ikinci oldu. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD aynı çeyrekte yüzde 1.5, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya ise yüzde 2.8 büyüme sağladı. Fransa ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 1.6, İngiltere ekonomisi yüzde 0.7 büyüdü. Bu yıl meydana gelen deprem ve tsunaminin olumsuz etkilerini üzerinden atmaya çalışan Japonya ikinci çeyrekte de daraldı. İlk çeyrekte yüzde 0.7 daralan dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya, ikinci çeyrekte yüzde 0.9 küçüldü. 
 
İş dünyası büyümeye ‘tarihî fırsat’ dedi 
 
Beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme rakamı, hem hükümeti hem iş adamlarını sevindirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin yüksek büyüme hızı ile gerçek anlamda ayrışarak tarihî bir fırsat yakaladığını söyledi. İki çeyrek büyüme rakamlarının, Türkiye ekonomisinin gücünü koruduğunu, bütün olumsuzluklara rağmen büyüme temposunu sürdürdüğünü gösterdiğini söyledi. Büyükekşi, ihracatın yılın ikinci çeyreğinde yüzde 19 büyüdüğünü hatırlatarak, ihracatçıların Türkiye’nin büyümesine verdiği katkının görüldüğüne dikkat çekti. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da büyüme rakamlarında özel sektörün katkısına dikkat çekti. 
 
YIL SONUNDA %8’İ BULURUZ 
 
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, yüzde 8.8 büyümenin, kriz söylentilerinin aksine piyasadaki canlılığı gösterdiğini ifade etti. Meral, sene sonu büyümesinin ise yüzde 8’ler civarında olmasını beklediklerini dile getirdi. ASKON Başkanı Mustafa Koca, “İyi bir büyüme averajı yakaladık. Bunu kalıcı hale getirelim” derken, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da “Bence, dünyada beliren ekonomik durgunluk Amerika’yı ve kimi Avrupa ülkelerini etkileyebilir ama ülkemizi teğet geçecektir” diye konuştu. 
 
Ülke Büyüme hızı (%) 
 
AB (27 ülke) 
 
Çin 9.5 
 
Türkiye 8.8 
 
Estonya 8.4 
 
Almanya 2.8 
 
Avusturya 4.1 
 
Polonya 4.5 
 
İngiltere 0.7 
 
İsveç 5.3 
 
İsviçre 2.5 
 
Hindistan 7.7 
 
Şili 6.5 
 
Brezilya 3.1 
 
G. Kore 3.4 
 
Rusya 3.4 
 
TÜİK rakamları revize etti 
 
Öte yandan TÜİK, 2010 yılının bütün çeyrekleri ile 2011 yılı ilk çeyreğine ilişkin GSYH hasıla rakamlarında revizyona gitti. Buna göre, geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 12 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 12.2, ikinci çeyrekte yüzde 10.3 olarak açıklanan büyüme hızı yüzde 10.2, üçüncü çeyrekte yüzde 5.2 olarak açıklanan büyüme hızı y üzde 5.3 olarak revize edildi. Büyüme 2010 yılının tümü için ise yüzde 8.9’dan yüzde 9’a revize edildi.