“MODERN YAŞAM VE GELİŞEN TEKNOLOJİ KISIRLIĞI BERABERİNDE GETİRDİ”

Eskiye göre insanların daha rahat yaşadığını, besine ve gıdaya daha kolay ulaştığını ve daha az yorulduğunu belirten özel bir hastanenin Doğum Uzmanı Elif Pelin Özün Özbay “Gerek besin, gerek gıda gerekse yaşam kalitesi bakımından insanlarımız daha rahat olmasına rağmen üreme sağlığı bakımından ciddi sıkıntı var. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her 7 çiftten birinde görülen kısırlık sorunu kısırlığın önümüzdeki dönemde dünya nüfusunu tehdit eden en önemli hatta ilk 3 sorun arasında gösteriliyor. Bu nedenle kısırlık ve üreme sağlığı ile ilgili tedbirler alınması gerekiyor. Modern yaşam koşulları hepimiz için vazgeçilmez kolaylıklar sağladı. Oturduğumuz yerden bilgisayardan birçok işlemi yapabilir hale geldik. Ancak gelişen teknoloji ve modern yaşam kısırlık sorununu da beraberinde getirdi. Gerek hanımlar gerekse erkekler için çocuk sahibi olmak giderek zorlaşıyor. Ve DSÖ verileri gerçekten şaşırtıcı” diye konuştu. 

“KADINLARDA YUMURTLAMA SORUNU, ERKEKLERDE SPERM KALİTESİ SORUNU VAR”

Açıklamasında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre geçen yüzyıldaki insanların daha zor koşullarda yaşamasına karşın üreme sağlıklarının oldukça yerinde olduğunun belirlendiğini kaydeden  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Elif Pelin Özün Özbay “Dünya Sağlık örgütü verilerine göre gelişen teknoloji ve modern hayat ile birlikte yaklaşık bir asır önde erkeklerde 100 milyonun üzerinde olan sperm sayıları üst sınırı günümüzde Dünya Sağlık Örgütü tarafından 15 milyon olarak belirlendi. Bayanlar yumurtlama sorunu yaşıyor, beylerde sperm kalitesi ve sayısı düşüyor. 100 yıl önce erkete sperm sayısı mililitrede 100-120 milyonken, DSÖ’nün son verilerine göre birçok erkekte rakam artık 15 milyon civarında, bu da kısırlıkla ilgili tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor” diye konuştu.

“STRES, DENGESİZ BESLENME VE AŞIRI KİLO DA ÜREMEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR” 

Her şeyin başının sağlık ve bunun da temel şartının stresten uzak doğal ve dengeli beslenmek olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Elif Pelin Özün Özbay gerek ağır sanayi, gerekse çevre kirliliği ve doğallıktan uzak besinlerin insan sağlığı ile birlikte üremeyi de olumsuz etkilediğini söyledi. Özbay “Yapılan araştırmalara göre, her şeyin normal olması için insanlarımızın da normal bir yaşam sürmesi gerekiyor. Doğal yaşam, doğal beslenme stresten uzak bir yaşam biçiminin sağlıklı üremede de önemli bir fonksiyonu olduğu tespit edilmiştir. Günümüzde erkeklerin yaşadığı sperm kalitesi sorunu ile birlikte kadınlarımızın da yaklaşık yüzde 40’ının yumurtlama sorunu yaşadığı belirlenmiştir. Daha sağlıklı bir üreme için çocuk sahibi olmak isteyen ve bu yönde planı olanların da hekimlerine müracaat etmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.