ABD'nin uzaya gönderdiği ilk kadın astronot olan Sally Ride'ın 61 yaşında öldüğü bildirildi.

Ride'a ait Sally Ride Science şirketi sözcüsü Terry McEntee, Ride'ın pankreas kanseri nedeniyle San Diego kentinin La Jolla banliyösündeki evinde öldüğünü bildirdi.
Ride'ın ölüm haberi Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından da doğrulandı.

ABD Başkanı Barack Obama, Ride'ın ölümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, ''Sally ulusal bir kahraman ve güçlü bir rol modeldi. O, genç kızlara nesiller boyu yıldızlara ulaşmak konusunda ilham kaynağı oldu'' ifadesine yer verdi.

Eski bir astronot olan NASA Yöneticisi Charles Bolden da Ride'ın ölümü dolayısıyla yayımladığı mesajında ''Ride, zarafeti ve profesyonelliğiyle engelleri yıktı ve kelimenin tam anlamıyla ABD uzay programının çehresini değiştirdi. Ulusumuz en iyi lider, öğretmen ve araştırmacılarından birini kaybetti '' ifadesini kullandı
NASA'nın 1978 yılında kadınlara da astronot olarak görev verme kararını almasının ardından kurum tarafından seçilen 5 kadın astronot adayı arasında yer alan Ride, diğer kadın astronot adaylarını geride bırakmayı başararak, 18 Temmuz 1983'de, 32 yaşındayken Challenger uzay mekiğiyle uzaya çıkan ilk Amerikalı kadın astronot unvanını elde etti.

Ride'ın uzaya çıkışı ilk Sovyet kadın kozmonotun uzaya gitmesinden 20 yıl sonra ve ikinci Rus kadın kozmonotun uzay görevine çıkmasından 1 yıl sonra gerçekleşti.

Yine Challenger uzay mekiğiyle 1984 yılında bir kez daha uzaya giden Ride, uzayda 343 saat görev yaptı.

Ride'ın uzaya yapacağı üçüncü gezi ise Challenger uzay mekiğinin 1986 yılında havaya uçması nedeniyle iptal edildi. Kazayı araştırmak üzere kurulan komisyonda görev yapan Ride, 2003 yılında 7 astronot taşıyan Columbia uzay mekiğinin havada infilak etmesini araştıran heyette de yer aldı. Ride her iki kurulda da görev alan tek kişi oldu.

San Diego kentindeki California Üniversitesi'nde fizik profesörü olan ve kendisine ait bir bilim eğitim şirketi bulunan Ride, ABD başkanının bilim danışmanları kurulu üyesiydi.

Fizikçi olmasının yanı sıra yazarlık yapan Ride'ın çocuklar için yazdığı 5 bilim kitabı bulunuyor.