Tercih listeleri açıklandı, ortaya sürpriz tablo çıktı. Vakıf üniversitelerinin çoğu boş kalırken, Haberal ve Dalan'ın okulları ful çekti. Yeditepe ve Başkent'in kontenjanları yüzde 90 doldu

Ergenekon operasyonlarıyla sarsılan Başkent ve Yeditepe üniversitelerinin yüzü, tercihlerle güldü. Birçok vakıf üniversitesi, kontenjan dolduramama sıkıntısı yaşarken, Yeditepe ve Başkent'in tamamına yakını doldu, rakamlar geçen yılın gerisine düşmedi.
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, nisanda gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Üniversitede de arama yapılmıştı. Ocakta ise Yeditepe Üniversitesi'ne baskın düzenlenmiş, Mütevelli Heyeti Başkanı olan ve ABD'de tedavi gören Bedrettin Dalan hakkında arama kararı çıkartılmıştı.
Bu sürecin, veli ve öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratabileceği, patronları görev başında olmayan, iki üniversiteye tercihlerde düşme yaşanabileceği yorumları yapılıyordu. Ancak beklenen gerileme olmadı ve ortaya sürpriz bir tablo çıktı. Her iki okulun burslu tüm kontenjanları doldu. Bunda, eğitim kalitesi, bazı bölümlerin puanının uygun olması gibi etkenlerin de rol oynadığı değerlendiriliyor.

DOLULUK YÜZDE 90.3
Başkent Üniversitesi, 90.3 doluluk oranı yakaladı. Tıp, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri, Hukuk, Siyaset Bilimi gibi bölümlerle Mühendislik Fakültesi programlarında yer kalmadı. İngilizce, Matematik öğretmenlikleri, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İktisat, İletişim Tasarımı, Yönetim Bilişim Sistemleri, Turizm ve Otelcilik, Sigortacılık gibi bölümlerin ücretli kontenjanlarında sınırlı da olsa yer kaldı.

YEDİTEPE DE FUL ÇEKTİ
İstanbul'da ise Yeditepe'de benzer bir tablo ile karşılaşıldı. Yeditepe, tüm burslu bölümlerini doldurdu. Oran yüzde 94'ü buldu. Sadece, Çeviribilim, Felsefe, Fizik, Matematik, İktisat, Siyaset Bilimi, Gazetecilik, Reklam Tasarımı, Sistem Mühendisliği, Bilişim Sistemleri, Uluslararası Finans bölümlerinin, ücretli kontenjanlarında boş yer kaldı. Fizik bölümünün ücretli olan 10 kişilik kontenjanını 1 kişi bile tercih etmezken, 20 kişilik burslu kontenjan doldu. Eğitim, Diş Hekimliği, Hukuk, Tıp, Eczacılık fakültelerinde yer kalmadı. 3 bin kadar olan kontenjanın, yaklaşık 200'ü boş kaldı.

TEPKİ OLUŞMUŞ OLABİLİR
BAŞKENT Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kuru, üniversitenin kurucusu olan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın gözaltına alınması ve ekonomik kriz nedeniyle tercihlerde düşüş beklediklerini ifade ederek, 'Beklediğimizden çok fazla tercih edildik. Belki tutuklamalara bir tepki de oluşmuş olabilir' dedi. Kuru şunları söyledi: 'Üniversite düzeyinde yüzde 90.3 oranında doluluk yaşandı. Geçen yıl da benzer bir oran yakalamıştık. Ancak ekonomik kriz ve çok sayıda vakıf üniversitesinin açılması ile büyüyen pastaya rağmen bu yıl da aynı oranları tutturmayı başardık. Ege Bölgesi'nden, Mersin'den ve İstanbul'dan üniversitemizi kazananların oranı çok fazla.'