AKDENİZ Üniversitesi Kampusu'ndaki öğrenci yurdunda, sağ ve sol görüşlü öğrenciler arasında 3 hafta önceki kavgayla başlayan gerginlik bugün kavgaya dönüştü. Çıkan olaylarda, 7 öğrenci çeşitli yerlerinden yaralandı.

Üniversite kampusu içindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtta saat 16.30 sıralarında, karşıt görüşlü öğrenciler adrasında bıçaklı, taşlı ve sopalı kavga meydana geldi. Sivil polisler yaklaşık 150'şer kişiden oluşan iki grubun kavgasını ayırmakta güçlük çekince çevik kuvvet ekipleri devreye girdi. Yurt bahçesi önünde toplanan sol görüşlü öğrenciler ile sağ görüşlü öğrenciler bir yandan taş ve sopalarla birbirine saldırırken, olaylarda bıçak da kullanıldı. Çevik kuvvet, olayları yatıştırmak için panzerle müdahale etti.

Çevik kuvvetin yurt bahçesi önüne gelmesiyle sol görüşlü öğrenciler Olbia Çarşısı önünde toplandı. "Burası faşizme mezar olacak", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atarak yurt bahçesini terk eden öğrenciler, yaralı bir öğrenciyi taşıyan ticari taksiye de saldırıda bulundu. Olaylar sırasında çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralanan 7 öğrenci, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye alındı.

GERGİNLİK NASIL BAŞLADI

İki öğrenci grubu arasındaki gerginlik, üç hafta önce başladı. Yine taşlı ve sopalı saldırıların yaşandığı kavga sonunda çeşitli öğrenciler yaralanmıştı. Geçen cumartesi günü de akşam saatlerinde Fatih Polis Merkezi'ne giden 20 kişilik sol görüşlü öğrenci grubu, “Sağ görüşlü öğrenciler bize saldıracak. Yurtlara giremiyoruz. Bize yardımcı olun” diyerek şikayette bulunmuştu. Bunun üzerine Terörle Mücadele Şubesi ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri nezaretinde üniversite kampusu içindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurda götürülen sol görüşlü öğrenciler, tek tek odalarına yerleştirilmiş, polis şefleri, kavga çıkmaması için de iki grubun temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmüştü.

SİLAH SESLERİ DUYULDU

Akdeniz Üniversitesi Kampusu'ndaki öğrenci yurdunda kalan sağ ve sol görüşlü öğrenciler arasında saat 17.00 sıralarında yeniden kavga çıktı. Yaklaşık 80 kişilik sol görüşlü grup ile sağ görüşlü yaklaşık 60 öğrenci, üniversite kampusu içerisindeki Olbia Çarşısı ve Rektörlük binasını bağlayan yol üzerinden karşılaşınca yeniden taşlı- sopalı kavgaya tutuştu. Kavga sırasında öğrencilerden birisi, elindeki tabancayla 8-10 el havaya ateş açtı. Silah seslerinin duyulmasıyla bir an şoke olan öğrenciler, daha sonra birbidrlerine taş fırlatmaya devam etti.

Bu sırada olay yerine ulaşan çevik kuvvet polisi, eylemci öğrencilere müdahale etti. Çevik Kuvvet, kampus içerisinde yaklaşık 45 dakika süreyle eylemci öğrencileri kovaladı. Öğrencilerden bazıları gözaltına alınırken, polis otolarıyla Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Sol görüşlü öğrencilerin kampusun kuzey kapısını kullanarak üniversite alanını terk etmesiyle ortam sakinleşti.

REKTÖR AKAYDIN: ATEŞ AÇANLAR ÖĞRENCİ DEĞİL

Antalya Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Yurtkur Genel Müdürlüğü görevlileri ile Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sadık Çakmaçı ve Prof. Dr. Mehmet Aktekin'den oluşan kriz masası, yaşanan olayları ve yaşanması olası olayları değerlendirip, 8 maddelik `tedbir paketi' alındığını açıkladı.

Üniversitede yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yapan Rektör Mustafa Akaydın, şunları söyledi:

"Her şey kontrolümüz altında. Bugün başka üniversitelerde de başka olaylar yaşanmış. Öğrencilerimizi sükunete davet ediyorum. Karşıt gruplar arasında yaşanan kavga sırasında üniversite dışından gelen, öğrenci olmayan bir grup, olaylara müdahil olmuştur. Onlar tarafından silah kullanılmıştır. Silahı kullanan kişiler de Emniyet güçleri tarafından tesbit edilmiş ve gözaltına alınmak üzere olduklarını söyleyebilirim. Hastaneye götürülen bana intikal eden 3 öğrencimiz var. Birinin durumuyla ilgili edindiğim bilgi, halen tedavisinin sürdüğü, diğerlerinin ise tedavisinin tamamlandığı yönünde. Yaralanmalar bıçak ve kesici alet yarasıdır. Endişe verici yaraları yok."

GÖZALTI SAYISI 34'E ÇIKTI

Öte yandan kavgada yaralandıktan sonra taburcu edilen öğrencilerin de aralarında bulunduğu gözaltına alınan kişilerin sayısının 34'e ulaştığı öğrenildi.

Olaylar nedeniyle terörle mücadele ve çevik kuvvet şube müdürlüklerine bağlı çok sayıda polis ekibi, öğrenci yurdu ve yerleşkede geniş güvenlik önlemlerini sürdürüyor.

MHP İL BAŞKANININ İFADESİNE BAŞVURULDU

Akdeniz Üniversitesi'nde iki grup arasında meydana gelen kavganın ardından MHP Antalya İl Başkanlığı'na baskın yapan Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olaylara karışan bazı kişilerle ilgili İl Başkanı Mustafa Akar'ın ifadesine başvurdu. İl binasında bulunan bazı gençleri olayla ilgili sorgulayan ekipler, AÜ bahçesinde etrafa ateş açtığı görüntülenen Ömer U. adlı kişinin partiyle ilişkisi olup olmadığını araştırdı.

Ömer isimli kişinin partiye üye olmadığını, sadece sempatisi olduğu için partiye gidip geldiğini belirten MHP Antalya İl Başkanı Mustafa Akar, "Görüntülerde etrafa ateş açan kişinin partiye girip çıktığı doğru. Fakat kendisinin yönetimimizle alakası yoktur. Partimize binlerce kişi giriyor, hepsini tanımamız imkansız. Sadece kimsesi olmayan bir kişi olduğunu biliyorum" diye konuştu.

AÜ'de yaşanan olaylardan 4 gün önce Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan'a önlem alınması için bilgi verdiklerini vurgulayan Akar, "Üniversite ile ilgisi bulunmayan yabancı kişeler bile üniversite içinde rahatça dolaşabiliyor. Sonra da öğrenci olmayan bir kişi yurtta kalan bir öğrenciyi bıçaklıyor. Burada sadece öğrencilerin değil, üniversite yönetiminin de büyük hatası var. Ayrıca 4 gündür önlem alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Ama hiçbir yönetici bizi ciddiye almadı" dedi.
DHA