Üniversiteye hazırlanan gençler, hafta sonu LYS’de ter dökecek. Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, “Sınavın en zorlu kısmı, sorulardan çok ilk 15 dakikadır. Bu bölümü rahat geçiren, hedefine ulaşır. Baskı altında ezilip stresle başedemeyense kaybeder.” dedi.

Üniversite hayali kuran gençler için aylardır süren hazırlığın sonuna gelindi. LYS’nin ilki, cumartesi günü yapılacak. Pazar günü ve önümüzdeki hafta sonu da heyecan devam edecek. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Keskin, nefesini tutup sınavı bekleyen öğrencilere uyarılarda bulundu. Yoğun bir baskı altındaki adayların kaybetmesine yol açan hatalara dikkat çekerek, kazandıracak tüyolar verdi. Adayların yoğun bir baskı altında olduğuna işaret eden Keskin, “Bu durum, sınav sırasında paniğe neden olabilir. Sorulardan önce bunun üstesinden gelmek gerekir.” şeklinde konuştu. Özellikle ilk 15 dakikaya dikkat edilmesini isteyerek şunları söyledi: “Sınavın en zor bölümü ilk dakikalardır. Beyin stres üretir, kişi bocalayabilir. Hedefe ulaşmak için bu bölümü sorunsuz, panik yapmadan geçirmekten başka yol yok. O ilk anlarda su içmek, derin nefes almak, başarının önünde hiçbir engel olmadığını düşünmek olumlu sonuç verecektir. Bu sınavda sadece bilgi düzeyine bakılmaz, aynı zamanda heyecan, kaygı, dayanıklılık, süreklilik ve mücadelecilik de ölçülmektedir.”

Orhan Keskin, LYS’de zamanla yarış halinde olmanın, baskıyı ve yanlış yapma ihtimalini artırdığını da dile getirdi: “Soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor, yüzde 10’u da çok zordur. Zor sorular, sınavın herhangi bir bölümünde öğrencilerin karşısına çıkabilir. Bu birinci soru da olabilir, onuncu soru da olabilir. Zorlayan sorulara takılmamak, hem zamanı iyi kullanarak diğer sorulara süre kalmasını hem de panik yaşanmamasını sağlar.”