YÖK Genel Kurulu, gelecek yıldan itibaren iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşamasının Haziran 2010'da iki hafta sonuna yayılarak yapılmasını kararlaştırdı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu toplantısında, gelecek yıl üniversite sınavlarının hangi tarihlerde yapılacağı konusu ele alındı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, üniversiteye giriş sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nın (YGS) 11 Nisan 2010'da, ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ise iki hafta sonuna yayılarak 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasının kararlaştırdırıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Bilindiği gibi YÖK'ün üniversiteye giriş sistemine yönelik çalışmaları ve karar alma süreci çeşitli aşamalar içermekte ve teknik araştırma çalışma ve görüş alış verişine dayanmaktadır. Bir yılı aşkın bu süreçte konuyla ilgili tüm teknik kuruluşların görüşü istenmiştir. Sisteme ilişkin ana hatlar YÖK Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra bu sefer üniversitelere puan türleri ile ilgili tekrar görüş sorulmuş ve bu görüşler bir komisyon marifeti ile değerlendirilmiş ve ÖSYM'nin uzmanlığına dayalı tecrübesi ile yaptığı önerilerin katkısıyla yürütülerek sonuçlandırılmıştır.

Bugünkü alınan kararda da aynı yaklaşım takip edilmiş, konunun doğrudan ilgili tarafı olan öğrencilerin eğilimleri ve görüşleri dikkate alınarak 113 bini aşkın öğrencinin görüş bildirdiği MEB tarafından yapılan anket sonuçları göz önünde bulundurulmuştur.''

ANKET BELİRLEYİCİ OLDU
YÖK Üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavlarının uygulanacağı 19 Haziran'da Matematik-Geometri, öğleden sonra Yabancı Dil, 20 Haziran'da Sosyal Bilimler; 26 Haziran'da Edebiyat-Coğrafya ve 27 Haziran'da ise Fen Bilimleri sınavlarının yapılacağını bildirdi. Prof. Dr. Saraç, YÖK Genel Kurulu'nun aldığı yeni üniversiteye giriş sınav tarihleriyle ilgili gazetecilere YÖK'te açıklama yaptı. LYS'nin iki hafta sonuna yayılacağını hatırlatan Saraç, 19 Haziran Cumartesi günü Matematik-Geometri, aynı gün öğleden sonra Yabancı Dil, 20 Haziran Pazar günü Sosyal Bilimler; 26 Haziran Cumartesi günü Edebiyat-Coğrafya, 27 Haziran Pazar günü Fen Bilimleri sınavlarının yapılacağını bildirdi.

Bu tarihlerin değişmeyeceğini söyleyen Saraç, ancak bunun bağlayıcı bir karar olmadığını vurguladı. Saraç, ''Genelde, asıl kitlenin iki sınava gireceğini düşünürseniz, bu iki sınavın arasının açılması yönünde görüş birliğine varıldı'' diye konuştu.Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuya ilişkin öğrencilere uyguladığı ankette yüzde 75 oranında öğrencinin sınavın iki haftaya yayılmasını tercih ettiğini belirten Saraç, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın da bu tercihin uygulanmasının yerinde olacağını belirttiğini söyledi.

Sınavın öğrencilerin şehir merkezine gelmeleri düşünülerek saat 10.00'a çekileceğini belirten Saraç, şöyle devam etti: ''Bu kararın alınmasında en önemli etken öğrencilerin tabiki eğilimi, ama bu sınavın bir stres kaynağı olmasından çıkartılması düşüncesidir. Bu, çünkü daha önceki sisteme yöneltilen en büyük eleştiriydi. Bu eleştiri dikkate alındı, bu sistem kurgulanırken öğrencinin belli bir zaman içerisindeki, tek bir sınav içerisindeki olumsuz, kendisinden kaynaklanan sıkıntıları olabileceği düşüncesi ya da gelme, gitme hususundaki sıkıntıları düşüncesi... Bunun iki haftaya yayılması ve stresin dağıtılması hususu da dikkate alındı.''

Birinci aşama sınavının tek sınav olduğunu hatırlatan Saraç, ''Öğrencinin asıl gövdesinin gireceği, puan türü oluşturması için gireceği iki sınavın arası, birer haftayla açılıyor. Bu prensip. Büyük, öğrencinin asıl gövdesi bu şekilde olacak. Fiziki ve kanuni bir engel yok. 'Dördüne de gireceğim. Ben hem tıp, hem edebiyat fakültesini tutturacağım ve aynı zamanda da yabancı dile de gireceğim' derse hepsine girsin, onda bir sıkıntı, engel yok. Ama daha önceki tecrübeye bakıldığında bunların, asıl gövdenin iki sınava gireceği'' diye konuştu./yeni şafak