Malatya İş Adamları Derneği'nin (MİAD) öncülüğünde, Malatya Valiliğinin desteğiyle hayata geçirilen Malatya Eğitim Bursu Projesi (MEBP) ile yurt genelinde lisans eğitimi yapan 15 bin Malatyalı öğrenciye burs verilecek.

Türkiye'de ilk olan bu modelle, "www.malatyaegitimbursu.com" adlı internet sitesinde, bağışçıyla burs ihtiyacı olan öğrenci dijital ortamda buluşturulacak. Projenin işlemesi için oluşturulan Malatya Eğitim Bursu Platformu'nda 54 kurum yer alıyor.

MİAD Başkanı Yunus Akdaş, projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, il bazında bu kadar geniş katılımla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi MEBP'in, Türkiye'ye de model olacağını belirtti.

İş adamlarının, "sosyal sorumluluk olarak bu ülkeye neler kazandırabilirim" düşüncesini akıllarından çıkarmamaları gerektiğine dikkati çeken Akdaş, "Bir ülkede eğitim sorununu çözerseniz aslında birçok kronik sorunu da kökünden çözmüş olur, kendini daha iyi ifade eden, anlayan ve algılayan bir toplum yaratmış olursunuz" dedi.

Malatya'nın Türkiye'nin 24. büyük şehri olduğuna ve ekonomik büyüklük açısından ise 44. sırada yer aldığına işaret eden Akdaş, bu projeyle ekonomik büyüklükte Türkiye'nin 15. ili olmayı hedeflediklerini kaydetti Proje kapsamında, 15 bin Malatyalı üniversite öğrencisine burs vereceklerini ifade eden Akdaş, "Malatyalı tüm dostlarımızı bu projenin daha geniş bir tabana yayılmasına katkı sağlamalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Akdaş, Türkiye genelinde ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi alan 40 bin Malatyalı genç bulunduğunu, ancak burs programına sadece 15 bin lisans öğrencisini dahil ettiklerini anlattı. Şu anda Malatya kökenli sivil toplum kuruluşlarının 2 bin 500 üniversite öğrencisine burs verdiğini ifade eden Akdaş, "Kalan 12 bin 500 öğrenci burs bekliyor. Bu arkadaşlarımıza da elimizi uzatmalıyız. Bunun için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bu doğrultuda projemizi daha geniş kesime yaymamız lazım. Geleceğin Özal'larını, İnönü'lerini yetiştirmek istiyorsak, bu projeye destek vermemiz lazım. Ben zamanında burs alan biriydim, şimdi burs veren konuma geldim" şeklinde konuştu.

"ŞU ANA KADAR 8 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU OLDU"

Malatya Valisi Ulvi Saran da Malatya Eğitim Bursu Platformu'nun bir yıldır süren çalışmalar sonucunda uygulanabilir düzeye geldiğini, sistemin burs dağıtacak kişi ve kuruluşlarla burs alacak öğrencileri bir çatı altında topladığını belirtti. Şu ana kadar 8 bini aşkın başvuru olduğunu bildiren Saran, "Bursa ihtiyaç duyan 15 bin öğrenci kitlesine ulaşma arzusundayız. Aylık burs miktarı 150 lira olarak belirlendi" dedi.

MİAD Genel Sekreteri Ahmet Turan Koçer ise şu anda burs tahsis edilen öğrenci sayısının 717, bağışçı sayısının 46, toplam burs miktarının da 858 bin 700 lira olduğunu belirtti. Koçer, "Bu bir memleket projesi. Sahiplenilmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu. (AA)