Üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Meslek Yüksek Okulları, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları ve Spor Akademileri'nde eğitim gören öğrencilerin, uygulamalı ders adı altında “soyunduruldukları” belirtiliyor.
 
YÖK'e şikayet ettiler

Yeni Akit'ten Hasan Tosun'un haberine göre, öğrenciler, içinde bulundukları skandal durumu birer dilekçe ile Rektörlüklere, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı'na bildirdi. İsimlerinin ortaya çıkmasını istemeyen öğrenciler, dilekçelerinde uygulamalı ders adı altında “soyunma” dayatmasıyla karşı karşıya bırakıldıklarını dile getirdi.
 
“Mahremiyetimize saygı istiyoruz
 
Kısa sürede iş ve meslek sahibi olacakları düşüncesiyle söz konusu bölümleri seçtiklerini belirten öğrenciler, şikayetlerini şöyle sıraladı: “Uygulamalı dersler öğrenciler üzerinde gösteriliyor. Kız öğrenciler, erkek öğrencilere, erkek öğrenciler, kız öğrencilere uygulama yapıyor. Öğrenciler, diğer öğrencilerin yanında soyunduruluyor. Erkek öğrenciler, derste yarı çıplak dolaşıyor. Kız öğrencilerin derse şortla gelmeleri isteniyor. Uygulamalı sınavlarda da yine öğrenciler denek-hasta olarak kullanılıyor. Biz mahremiyetimize saygı duyulmasını istiyoruz.”
 
Soyunmayanlara dinci suçlaması
 
Öğrenciler, özellikle sırta masaj uygulaması gösterilirken iç çamaşırlarıyla kaldıklarını ve ders sonrasında vücutlarındaki dikkat çeken ayrıntıların alay konusu olduğunu kaydettiler. Öğretim üyelerinin “Aç kızım bacağını uygulamayı senin üzerinde göstereceğim” dediğini aktaran öğrenciler, direndikleri zaman ise “Bu kız dinci galiba” gibi suçlamalara maruz kaldıklarını ifade ettiler. Model olmak istemeyen öğrenciler, derslerin suni bir manken üzerinde gösterilmesini veya kendilerine saygı duyulmasını istiyor.
İnsan haklarına aykırı
Bir kişinin isteği dışında başkalarının yanında soyunmak zorunda bırakılmasının insan haklarına aykırı olduğu belirtiliyor. Bir öğretmenin veya öğrencinin, kız veya erkek öğrencisinin bacağına, sırtına veya vücudunun her hangi bir yerine dokunması, hukuken “taciz veya tecavüz” olarak kabul ediliyor. Mahkemelere intikal eden benzer vakalarda evli olan insanların bile kendi istekleri dışında eşlerinin vücuduna dokunması halinde “tecavüz” suçlamasıyla yargılanıyor.
 
Aileler de tepkili
 
Anne ve babalar da 20-25 yaşlarındaki çocuklarının sınıf arkadaşlarının yanında soyundurulmasını istemiyor. Ailelerin okul yönetimlerine yaptığı başvurular dikkate alınmadığı gibi, başvuru yapan velilerin çocuklarının tepki gördüğü belirtiliyor. Bu nedenle çoğu öğrenci, yaşadıkları rezaleti sineye çekmek zorunda kalıyor.
 
“Mahremiyete dikkat edilmeli"
 
Akit'e konuşan Türkiye Fizyoterapistler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Murat Dalkılıç, öğrencilerin istemedikleri halde sınıfın önünde zorla soyundurulmasının doğru olmadığını belirterek, “Bu konu hocadan hocaya ve okuldan okula değişmektedir” dedi. Bazı öğrencilerin utandıkları için herkesin önünde model olmak istemediklerini kaydeden Dalkılıç, şunları söyledi: “Özellikle Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencilerinin hastalarla birebir muhatap oldukları için insan vücudunu iyi tanımaları gerekiyor. Bu nedenle insan vücudu üzerinde bir takım şeyler gösteriliyor. Ancak öğrencilerin mahremiyet duygularını rencide etmeyecek onların sınıfın önünde küçük düşürmeyecek uygulamalar yapılmalıdır. Neticede konuyu anlatmak için bir model öne çıkarmak zorunda kalınıyor. Öğrencilerden model olmak isteyen var, istemeyen var. Bir kişi model oldu diye diğer bir kişi zorla model olmaya zorlamak doğru değildir. Herkesin tercihlerine saygı duymak gerekir. Özellikle mahremiyet sıkıntısı olanlara saygı duymak gerekir. ‘Sende açacaksın' gibi dayatmalar doğru değil. Kişilerin mahremiyetine saygı göstermek öncelikli olmalıdır.”
 
TOPLUMSALHAFIZA