YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bu seneki üniversite kontenjanlarında sadece eğitim fakültelerinde ikinci öğretimleri ve uzaktan öğretimleri kapattıklarını bildirerek, ''10 binin üzerinde bir artışla yola devam ediyoruz. Eğitim fakültelerindeki ikinci öğretimleri ve uzaktan öğretimleri kapatmamıza rağmen, bir o kadar daha artış yaparak kontenjanları artırmış olduk'' dedi.

Çetinsaya, göreve geldiğinden bu yana düzenlediği ilk basın toplantısında yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Kürtçe dersin seçmeli olmasıyla bu dersin kim tarafından verileceği tartışılıyor. Bu yönde çalışmanız olacak mı, Kürtçe bölüm açılacak mı?'' sorusu üzerine Çetinsaya, birkaç yıldan bu yana çeşitli üniversitelerde bu tarz bölümlerin olduğunu anımsattı.

Bölüm açılması için yeni taleplerin kurula geldiğini belirten Çetinsaya, ''Biz bu talepleri olumlu değerlendiriyoruz. Özellikle bu yeni karardan sonra bu alandaki ihtiyaç daha da artacağı için üniversitelerden yeni bölüm açma talepleri gelecektir. Biz de bunları olumlu değerlendireceğiz'' ifadesini kullandı.

Çetinsaya, Türkiye'nin geldiği demokratikleşme ortamında ve küresel dünyanın geliştirdiği yeni anlayışlar ortamında başta Kürtçe olmak üzere farklı yaşayan dillerin öğretilmesi bağlamında lisans bölümlerinin açıldığını, yüksek lisans eğitimlerinin yapıldığını anımsattı.

''Ortaöğretim sisteminde de seçmeli ders uygulaması bağlamında hiç şüphesiz artık öğretmen ihtiyacı daha da belirginleşecek'' diyen Çetinsaya, öğretmen yetiştirmeye ilişkin geliştirdikleri mekanizmalar olduğunu, öğretmen yetiştirme çalışma grubunun bulunduğunu söyledi.

Bu grupta Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının, bazı eğitim fakültesi dekanlarıyla YÖK üyelerinin yer aldığını belirten Çetinsaya, ''Bu zemin devam ediyor. Zannediyorum bu yeni konu da önümüzdeki günlerde ve haftalarda bu çalışma grubunda değerlendirilecek. Daha sonra YÖK Genel Kurulu'na intikal ettirilecektir'' diye konuştu.

Kontenjan artışı

''Bu yıl üniversite kontenjanlarına ilişkin çalışmayı tamamladınız mı? Eğitim fakülteleri kontenjanları ile ilgili çalışmalar ne aşamada?'' sorusu üzerine Çetinsaya, şu yanıtı verdi:

''Bu sene kontenjanlarda sadece eğitim fakültelerinde ikinci öğretimleri ve uzaktan öğretimleri kapattık ama mevcut öğrenciler devam edecekler. Bunu da öğretmen yetiştirmedeki niteliği artırmak sebebiyle yaptık. Ama bu genel olarak sistemde kontenjan azalması etkisi yaratmadı çünkü yeni bölümler, fakülteler kuruldu son bir yıl içinde. Zannediyorum 10 binin üzerinde bir artışla yola devam ediyoruz, bu eğitim fakültelerindeki ikinci öğretimlerin ve uzaktan öğretimleri kapatmamıza rağmen bir o kadar daha artış yaparak kontenjanları artırmış olduk.''

Üniversite harçlarıyla ilgili düzenleme

Bir gazetecinin ''Üniversite harçlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılıyor mu?'' sorusuna karşılık Çetinsaya, harçlarla ilgili YÖK'ün önerilerde bulunduğunu, Maliye Bakanlığı ile görüşüldüğünü ve hükümetin son kararı verdiğini anımsattı.

Dinçer, şöyle devam etti:

''Bu seneki önerilerimizde ikinci öğretimin yaz okulu ücretleriyle birinci öğretimin yaz okulu ücretlerini eşitlemeyi önerdik. Onu uyguluyoruz. Genel olarak yükseköğretim harçlarıyla ilgili mesela Türkçe ve İngilizce programlar arasında farklar vardı. Biz bunun kaldırılmasını tavsiye ediyoruz. Ailesi zor duruma düşmüş veya çeşitli gerekçelerle vakıf üniversitelerinden devlet üniversitelerine geçen öğrencilerimiz yüksek harçlar ödüyorlardı. Bunların normale çekilmesini öneriyoruz. Uluslararası öğrencilerle ilgili harçları daha cazip kılacak şekilde, ülkemize daha çok uluslararası öğrenci gelecek şekilde yeniden düzenliyoruz.''

Harçlarla ilgili öğrencilerin taleplerine önem verdiklerini belirten Çetinsaya, ikinci öğretim yaz okulu ücretlerinin birinci öğretim yaz okulu ücretleriyle eşitlenmesinin Türkiye Öğrenci Konseyi'ndeki öğrencilerin talebi olduğunu ifade etti.

"Bizler sık sık sistem (üniversiteye giriş sistemi) değiştirilmesini sağlıklı bulmuyoruz"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversiteye giriş sistemine ilişkin, ''Bizler sık sık sistem değiştirilmesini sağlıklı bulmuyoruz. Ama önümüzdeki 4-5 yıllık süre içerisinde de mevcut sistemin problemlerini tespit edip daha iyi bir sistem için de çalışmaktan geri durmuyoruz. Bu konuda paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor'' dedi.

Çetinsaya, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Bu yıl fen edebiyat fakültesini tercih eden öğrenciler mezun olduktan sonra formasyon alabilecek mi?'' sorusu üzerine Çetinsaya, aldıkları ara karara değindi. Şu anda fen edebiyat fakültelerinin 1, 2 ve 3. sınıflarında okuyan öğrencilerin formasyon alma haklarının devam ettiğini belirten Çetinsaya, bir süreliğine formasyon alma hakkını durdurulduğunu ancak yeni bir model üzerinde çalışıldığını söyledi.

Bu konuda üç farklı modelden söz eden Çetinsaya, şöyle devam etti:

''Birincisi öğretmenlik mesleğini sadece bir fakültenin mezunlarına hasretmek, ikincisi bir ara model ilköğretimi diyelim eğitim fakültesi mezunlarına, ortaöğretimi fen ve edebiyat fakültesi mezunlarına vermek. Üçüncü bir model ise sistemi herkese açmak, alan sınavları yapmak, diyelim ki en iyi matematik sorusunu yapan kişiye daha sonra bir, iki yıllık formasyon eğitimi vererek onun öğretmen olmasını sağlamak. Bu modeller üzerindeki bizim tartışmalarımız devam ediyor. Bu konuda tavsiye kararda bulunabiliriz. Öğretmen alımındaki nihai karar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmektedir.''

''Doğudaki üniversitelerde ciddi akademisyen sıkıntısı olduğu haberleri geliyor. Kadro açıldığı halde giden yok. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz'' yönündeki soruyu Çetinsaya, yeni kurulan üniversiteler üzerine eğilinmesi gerektiğini ifade etti.

Bu sorunların sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki üniversitelere ait olmadığını belirten Çetinsaya, ''Buna genel olarak bakmak lazım. Özlük haklarının iyileştirilmesi de dahil birtakım teşvik edici önlemler, bu üniversiteleri tercih edecek akademisyen adayların teşvikler sağlanması noktasında da birçok politikayı bizzat bu üniversitelerin rektörleriyle tartışarak hayata geçirmek üzere çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

''Üniversitelerin kendi öğrencilerini seçmelerine'' ilişkin bir başka soru üzerine Çetinsaya, bunun kısa vadede gerçekleşebileceğini düşünmediğini söyledi.

Çetinsaya, ortaöğretim sistemini güçlendirecek çalışmaların yapılması ve üniversitelerin istenilen düzeylere getirilmesi durumunda bu konunun gündeme gelebileceğini ifade etti.

''Başörtüsü, yükseköğretim sisteminin en karanlık sayfalarından biri''

''YÖK, üniversitelerin ders saatleriyle, müfredatıyla ilgili bir çalışma yapıyor mu'' sorusu üzerine Çetinsaya, ''Bir yandan YÖK üniversitelerin her şeyine karışmamalı, bir planlama, denetleme kurulu olmalıdır deyip bir yandan da ders içeriklerine kadar üniversitelere müdahale etmesini savunamayız'' dedi.

Çetinsaya, ''Üniversiteye giriş sınavıyla ilgili değişiklik konusunda çalışmalar ne durumda'' sorusuna, uygulanan sistemin YÖK'ün ilgili paydaşlarıyla geliştirdiği bir sistem olduğunu ifade etti. Çetinsaya ''Bizler sık sık sistem değiştirilmesini sağlıklı bulmuyoruz. Ama önümüzdeki 4-5 yıllık süre içerisinde de mevcut sistemin problemlerini tespit edip daha iyi bir sistem için de çalışmaktan geri durmuyoruz. Bu konuda paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Bunu sistem tamamen denendikten belirli bir süre geçtikten sonra yapılmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

''Bazı üniversitelerde başörtüsü sorunun devam ettiği yönünde haberler yer alıyor. Bununla ilgili nasıl bir işlem yapılıyor'' sorusunu ise Çetinsaya, başörtüsü meselesinin yükseköğretim sisteminin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu düşüncesini dile getirerek yanıtladı. Çetinsaya, ''Bugün artık demokratikleşen Türkiye'de bunu aşmış durumdayız. Bazı olaylar oluyor ama burada da mevzuat çerçevesinde biz ilgili kurulları ve kuralları işletiyoruz. En son olarak da Ege Üniversitesi'ndeki öğretim üyesi 1 ay görevden uzaklaştırma cezası aldı. Kendisiyle ilgili soruşturma süreci devam ediyor'' dedi.

''Denklik'' ile ilgili bir soru üzerine de Çetinsaya, denkliğin yükseköğretimin görünmeyen tarafı olduğunu ifade etti. Denklik sistemini yeniden ele aldıklarını belirten Çetinsaya, birkaç ay içinde yeni bir denklik sistemini hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

''Disiplin yönetmeliği hazırlıyoruz''

Çetinsaya, ''Disiplin Yönetmeliğiyle ilgili çalışmalarınız ne durumda?'' sorusu üzerine, göreve gelir gelmez öğrenci disiplin yönetmeliği meselesini ele aldığını belirtti.

Yönetmeliğin 1987 yılından bu yana hiç değişmediğini ve bunun kendisini hayrete düşürdüğünü söyleyen Çetinsaya, bunların mevzuat kurulunda görüşüldüğünü ve sona gelinildiğini söyledi. Öğretim üyeleriyle ilgili disiplin yönetmeliği çalışmalarına da başladıklarını bildiren Çetinsaya, bu konuyu önemsediğini ifade etti.

Çetinsaya, ''Şunu rica ediyorum rektörlerimizden ceza davaları sonuçlanmammış öğrenci arkadaşlarımız hakkında disiplin yönetmeliğini işleterek biran önce hükme varmamaları. Yönetmeliği işletmeden önce ceza davalarının bitmesini beklemeleri gerektiği önem arz ediyor'' diye konuştu.

''Rektörlük seçimleriyle ilgili bir çalışma var mı'' sorusu üzerine Çetinsaya de seçim süreçlerinin üniversiteleri yaralamaması, zedelememesi açısından bir beklenti olduğunu söyledi.

Bu konunun önümüzdeki günlerde yeniden yapılandırma içinde gündeme geleceğini belirten Çetinsaya, şöyle konuştu:

''Şu anda seçimin alternatiflerinin neler olabileceğini tartıştığımız için onları ayrıntısıyla tartışmalar olgunlaşmadan paylaşmak istemem. Şunu söyleyebilirim ben de yetiştiğim akademik gelenek itibarıyla öğretim üyelerinin kendi tercihleriyle ve yaptıkları serbest seçimlerle rektör seçmelerinin akademik özgürlüğün, bilimsel hayatın bir parçası olduğuna inanarak yetiştim. Ama gerek üniversitelerde yaşadığım seçim süreçleri ve bunların üniversitelere verdikleri zararlar gerekse dünyadaki üniversite sistemleri üzerinde yatığımız incelemeler başka bir resmi de ortaya çıkarıyor. Kore, Slovenya, Yunanistan ve bir, iki üniversite dışında öğretmen üyelerinin kampüslerde seçim yaparak, farklı gruplara bölünerek seçim yaptıkları örnekler beş veya altı tane bütün dünyada. Dünya farklı modellere gidiyor, bu mümkün, biz de bunun üzerinde çalışacağız.''

''Meslek değiştirmek isteyenlerin önü açılacak''

Çetinsaya, ''İntihallerin artmasına ilişkin nasıl bir çözüm düşünülüyor'' sorusu üzerine, konuya ilişkin yeni bir yönetmelik üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Bir gazetecinin ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmenizde ve Bakanlar Kurulu toplantısına katılmanızda gündeminizde ne vardı'' sorusu üzerine de Çetinsaya, Yükseköğretim Strateji Belgesi üzerinde çalıştığını anımsattı. Çetinsaya, ''Benim, Bakanlar Kurulu'na sunumum, Sayın Cumhurbaşkanı'na da arz ettiğim hususlar, bu Yükseköğretim Strateji Belgesi'nin ön bulgularıyla ilgilidir'' dedi.

Kişilerin üniversiteden mezun olduğu alan dışında da işlerde çalışabilecekleri belirten Çetinsaya, meslek değiştirmek, yeni alanlara yönelmek isteyen insanların önünü açacak yeni mekanizmalar geliştireceklerini söyledi.

''Üniversite hastaneleriyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Bu konuda denetim mekanizması oluşturulacak mı?'' sorusuna karşılık Çetinsaya, tam gün uygulamasıyla ilgili paydaşlarla görüşüldüğünü, Sağlık Bakanlığı ile paylaşıldığını, müzakerelerin devam ettiğini kaydetti. Çetinsaya, üniversite hastanelerini hızla güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.