KIZILCAHAMAM'da toplanan 18. Milli Eğitim Şurası'nda, 'Milli Güvenlik' tartışması. Şura'da konuşan Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, Milli Güvenlik dersinin kaldırılması, ya da tarih veya coğrafya müfredatına eklenmesini önerdi. Etyemez, 'Artık Milli Güvenlik kavramında ciddi bir değişiklik yaşanıyor. Korku üzerine kurgulanmış bir eğitim yerine, bunu sosyal bilgiler ya da tarih dersinde vermek gerekiyor. Kışladan subaylarımızı çağırmanın bir anlamı yok. Üniformalı olarak derslere girmesine gerek yok' dedi.


NİYE SADECE BU DERS KONUŞULUYOR
Genelkurmay temsilcisi olarak katıldığını belirten Hakan Günay ise 'Uzun yıllar, bu dersi vermiş biri olarak içeriğin faydalı olduğunu düşünüyorum. İçerik değiştirilebilir, güncelleştirilebilir ama burada, ortaöğretimin geliştirilmesi için hiçbir dersin müfredatına yönelik, spesifik bir inceleme yapılmamışken, özellikle Milli Güvenlik müfredatının değiştirilmesinin, nasıl bir katkı sağlayacağı bende soru işareti yarattı. Subaylar bu derse görev olarak girmektedir. İçeriğine hakim öğretmenler de bu dersi verebilir' diye konuştu. Tartışmaların ardından, komisyonda 'Dersin müfredatının gözden geçirilmesi ve derse branş öğretmenlerinin girmesi' önerisi benimsendi. 'Zorunlu insan hakları ve demokrasi dersi' önerisi de kabul edildi.

30 bin öğretmen bu ay atanıyor
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'ndan, öğretmen adaylarına müjde var. Bakanlık 30 bin öğretmen atamasını, ÖSYM'nin KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı sonuçları açıklandıktan sonra yapacak. ÖSYM, sınava girenlerin sayısı ve puanlarını bakanlığa bildirecek. İllerden öğretmen ihtiyaçlarına ilişkin kontenjanlar istenecek. Yetkililer, hangi branşta kaç öğretmen alınacağının ve öğretmenlik branşlarının taban puanlarının yeniden belirleneceğini ifade ederek, daha sonra başvuru duyurusu yapılacağını söyledi. Atamaların kasım sonu ya da aralık başında yapılması bekleniyor.

Kız liseleri açılsın
Şura'da getirilen öneriler şöyle: l Kız liselerinin açılmalı. Pek çok kız lisesi Atatürk zamanında kurulmuş. Bırakılsın kızlar istedikleri yerde okusun. l Öğretmen adayları, bin ila 5 bin lira arasında öğretmen adayları formasyon ücreti ödemek zorunda kalıyor. Umutları sömürülüyor. l KPSS kaldırılmalı. Öğretmen seçimiyle ilgili yeni bir sistem getirilmeli l 3-2-3 kesintili zorunlu eğitim getirilebilir.l Eğitimde bütünlüğü bozmadan yaş gruplarına göre binalar ayrılmalı. lMahalle arası yerine, kampus okullara geçilmeli.

3. formülde rektörvekili
GİRESUN Üniversitesi rektörlüğüne vekaleten Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Can getirildi. YÖK Genel Kurulu, 1 Temmuz'daki toplantıda, en yüksek oyu alan 2 adayı liste dışı bırakmış, rektörlük için Prof. Dr. Aygün Attar, Prof. Dr. Ayhan Bölük ve Prof. Dr. Yılmaz Can'ın isimlerini, atama için Cumhurbaşkanlığına bildirme kararı almıştı. Ancak Can'ın istifası üzerine liste Köşk'e gönderilememişti. YÖK tuhaf bir kararla seçimleri yeniletme kararı almıştı. Ancak bu kararın da mahkemeden dönmesi üzerine üniversitede yapılan seçimlere göre 3 ismin Köşk'e gönderilmesi bekleniyordu. Ancak YÖK, bu yola gitmeyerek vekaleten atama yoluna gitti.

2 yıl sonra 500 bin kişi kapıda
ŞURA'da, 'Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı ve Mesleki Gelişimi' Komisyonu'nda da çarpıcı tespitler yapıldı. MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, eğitim fakültesi mezunlarını bekleyen tehlikeye dikkat çekti. 328 bin öğretmenin atama beklediğini ifade eden Balıbey, bu sayının 2 yıl sonra 500 bin olacağını belirterek şunları söyledi: Eğitim fakülteleri kendisini sorgulamalı. Neden 100 bin öğretmen yetiştiriyoruz. Bir çok yerde yardımcı doçent ile eğitim veriliyor. 2'nci sınıftaki öğrencilerin tamamına yakını dershaneye gidiyor.' MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın ise 'Şu anda rehber öğretmene ihtiyaç var. İhtiyaç ile potansiyel aday arasında bağlantı yok. 374 bin aday atanmayı bekliyor. Her yıl 53 bin mezunumuz var. Yeni açılacak bölümler için arz ve talep dengesi çok iyi planlanmalı. 39 bin norm kadro olmasına karşın 15 bin rehber öğretmen görev yapıyor' dedi. Kıvanç El/Ankara