Unesco üyesi 8 ülkeden temsilcinin katıldığı ve 11 Temmuz 2010 tarihine kadar sürecek organizasyon çerçevesinde konuk heyet İzmir kent merkezi, Selçuk-Efes antik Kenti, Bergama ve Seferihisar"a düzenlenen gezilerle antik kentleri ve yerel kültürü tanıyacak. İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı ve Unesco Kültürlerarası Avrupa-Akdeniz Merkezi Başkan Yardımcısı Şehnaz Yılmaz öncülüğünde önce Selçuk"un Çamlık Köyünde bulunan Tren Müzesini ziyaret eden Unesco heyeti Selçuk Kaymakamı Aziz İnci ve ilçe protokolü tarafından karşılandı. Çamlık gezisinin ardından Meryem Ana Evi"ni ziyaret eden heyet üyeleri dua edip mum yaktılar. Meryem Ana Evi"nde bulunan üç ayrı kutsal çeşmeden su içen heyet üyeleri kağıtlara yazdıkları dileklerini dilek panosuna astılar. Buradan Efes Antik Kentine geçen konuklara antik kentinin tarihi hakkında bilgiler verildi.
Unesco heyeti akşam Şirince köyünde bulunan tarihi Artemis Restoranda Kaymakam Aziz İnci ve eşi Sevil İnci, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen İdris Fındık, Selçuk Belediye Başkan Vekili Cengiz Aydın, İlçe Emniyet Müdürü Akın Karatay ve Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ile bir araya gelerek yemek yiyip, sohbet ettiler. Unesco heyetinin Efes Antik Kenti başta olmak üzere gezdikleri yerlerden çok etkilendiklerini belirten Şehnaz Yılmaz “Kültürel değerlerimize sahip çıkarak tüm dünyanın değerlerine saygı duyulan bir yaklaşımı geliştirmek için yola çıktık. İzmir"in önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla güç birliği yaptık. Bu işbirliğinin gücüyle öncelikle dünya kültürel mirası geçici listesinde yer alan Efes Antik Kentinin kalıcı listeye geçmesini sağlamak için kamuoyu oluşturmayı hedefledik. Sonraki hedefimiz de Bergama, Çeşme, Seferihisar, başta olmak üzere diğer kültür miraslarını da listeye aldırmaktır” dedi.
Unesco heyetini Selçuk"ta konuk etmekten mutlu olduklarını ifade eden Kaymakam Aziz İnci “ Efes Antik Kenti Dünya Mirası Listesine girmeyi hak ediyor. Yapılan bu tür çalışmalar sonucunda da bu isteğimizin gerçekleşeceğine inanıyorum” diyerek organizasyon yetkililerine teşekkür etti.