İSO Meclis Toplantısı"na katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan işadamlarını son günlerde yaşanan gerginlik ve sosyal güvenlik reformu ile ilgili ses çıkarmamakla eleştirdi ve “Yoksa bir kenara çekil mıy mıy orada otur, onu tenkit et, bunu tenkit et, bununla hiçbir şey olmaz. Geçmişteki yaptıklarınızı yapmayın” dedi

Malİye Bakanı Kemal Unakıtan, sanayicilere seslenirken “Türkiye"nin üzerine öyle yükler gelmiş ki biz bunları yaparken, sendikalar yürüyor, bilmem ne yapıyor, sizden fazla bir şey çıkmadı. Ses çıkması lazım ses...” diye konuştu.

Unakıtan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, bir ülkede yaşayan herkesin üzerine düşen şeyler olduğunu, bir ülkede her zaman çeşitli problemler çıkabileceğini ve bu problemlerin çözümüne herkesin yardımcı olması gerektiğini söyledi.

“(Banane, ben hiç karışmam, ben uzakta dururum sadece tenkit ederim)” yaklaşımının çözüm getirmeyeceğini belirten Unakıtan “Çünkü Türkiye bir tane, başka Türkiye yok. Hepimiz bu geminin içindeyiz. Gemiye bir şey olduğu zaman hepimiz bundan zarar görürüz. O zaman herkesin taşın altına elini sokması lazım” diye konuştu. Türkiye"nin şu andaki meselelerinin geçmiş meseleler olduğunu aktaran Unakıtan, şöyle devam etti:

O zaman nedense fazla sesiniz çıkmamış. Mesela erken emeklilik kararı alındığında herkes alkışlamış maalesef. Yahu arkadaş sen nasıl 40 yaşında bir insanı emekli edebilirsin? Bu 10 sene, 20 sene, 30 sene sonra bize neler getirecek. Sosyal güvenliğe verdiğim 37 milyar YTL"yi başka alanlarda kullansam fena mı olurdu?

Unakıtan sanayicinin siyasi istikrarsızlıktan da büyük zarar göreceğini vurgulayarak bu konuda da tepki istedi. Unakıtan “Üretimden nemalanan herkesin, neticede Türkiye olarak siyasi istikrarsızlıktan çok büyük zarar görürüz. Buna meydan vermememiz lazım. Elimizden ne gelirse onu yapmak mecburiyetindeyiz. Yoksa bir kenara çekil mıy mıy orada otur, onu tenkit et, bunu tenkit et, bununla hiçbir şey olmaz. Geçmişteki yaptıklarınızı yapmayın.” diye konuştu.

Domatesi değil çekirdeğini üretin

Bİr sanayicinin “Kar marjları giderek düşüyor, işletme sermayemizden yiyoruz” şikayetine de Unakıtan şu ilginç cevabı verdi: Kar marjları sakın çok yükselecek zannetmeyin, enflasyon düşer, istikrar devam eder, bu karlar fazla artamaz ona göre hesaplayın. Bunun çözümü daha çok ihracat daha katma değerli ürün satışı. Domates üretip satacağımıza domatesin çekirdeğini üretelim. Ben soruyorum; (bir kilo altın mı domates çekirdeği mi daha pahalı?) diye. Domates çekirdeği daha pahalı. O zaman giderek biz bu küresel ekonomi ile daha fazla entegre olacağız. Giderek oradaki hareketler bizi daha fazla etkileyecek. Siz kendinizi kuvvetli halde tutmaya bakın.

Hız almış arabanın el freni çekilmez

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Tabii belirsizlikler var. İktidar partisi kapanacak mı devam mı edecek? Ne olacağını kimse bilmiyor. Ve bu ekonomiyi etkilemeye başlayacak bir belirsizliktir. Yürüyen arabanın, yola çıkmış arabanın, hız almış arabanın el freni çekilmez” dedi.

Bu arada Unakıtan vergi reformuna da işaret etti ve daha önce alınamayan kararları cesurca aldıklarını söyledi. Unakıtan “Kurumlar vergisini indirme kararını daha önce hiç bir maliye bakanı veremedi. Otomasyonu ilerlettik. Şimdi oturduğunuz yerden vergi verir hale geldiniz. Bunları hele bir haneme yazın. Siz yazmıyorsunuz ama Avrupalı yazıyor. Beni yılın Maliye Bakanı seçtiler. Siz uyuyun” dedi.