CHP Grup başkanvekilleri Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu yaptıkları ortak yazılı açıklamada, kamuoyunda kayıp trilyon davası olarak bilinen davada, temyiz başvurusunda bulunmayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Maliye bürokratları için suç duyurusunda bulunduklarını bildirdiler. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve bazı AKP"li bakanların yargılandığı davaya ilişkin süreçte bugüne kadar yaşanan hukuksuzlukların CHP tarafından gözler önüne serildiği belirtilerek şöyle denildi:

“Maliye Bakanlığı raporuna dayalı olarak Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan dava Abdullah Gül"ün cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığı tarihin hemen birkaç gün öncesinde, 19 Nisan 2007 tarihinde sonuçlandı. Bundan sonraki aşamada dava dosyasının Maliye Bakanlığı serüveni, Kemal Unakıtan"ın girişimleri ile şekillendi. Önce kayıp trilyon dava dosyası, rutin uygulamaların ve teamüllerin dışına çıkılarak, Kemal Unakıtan"ın talimatıyla, taşra birimi olan Ankara Muhakemat Müdürlüğünden, Merkez birimi olan Başhukuk Müşavirliğine getirildi. Maliye Bakanlığı gibi gelenekleri oturmuş bir kurumda dava dosyasının kararın temyizini engellemek için taşra birimlerinden Başhukuk müşavirliğine getirtilmesi daha önce örneği yaşanmış bir uygulama değildir.”

Maliye Bakanı Unakıtan"ın girişimlerinin bununla da sınırla kalmadığına işaret edilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Abdülkadir Aksu ve Özkan Öksüz"ün de aralarında bulunduğu bazı AKP"li davalılar hakkında 6. Asliye Hukuk Mahkemesi kararının temyiz edilmediği hatırlatıldı. 4353 Sayılı Yasanın 29. maddesinde 2007 yılı için öngörülen 1 milyon 300 bin YTL"yi geçen davaların, ancak Danıştay"ın mütalaası alındıktan sonra Maliye Bakanlığınca bir kararname ile temyizinden vazgeçilmesinin öngörüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Yasanın bu açık hükmüne karşın temyiz başvurusunda bulunmayan Maliye Bakanlığı bürokratları ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan"ın TCK"nın 257"nci maddesinde düzenlenen "görevini kötüye kullanma" suçunu işlediği açıktır” denildi.

“CUMHURBAŞKANI HER TÜRLÜ ŞAİBEDEN UZAK OLMALI”

Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı makamının devleti temsil ettiği ve Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişinin her türlü şaibeden uzak olması gerektiğine işaret edilerek şu görüşlere yer verildi:

“Sayın cumhurbaşkanı dokunulmazlık nedeniyle ceza yargılaması bile yapılamamış olan kendine ilişkin bir davada, Maliye Bakanlığının yasal olmayan yollara başvurmasını sadece seyretmekle yetinmiştir. Belirtilen gerekçelerle, CHP grup başkanvekilleri yasanın açık hükmüne karşı temyiz yoluna gitmeyen Maliye Bakanı ve Maliye bürokratları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosuna 14 Ocak"ta suç duyurusunda bulunmuştur. Bu hukuksuzluğa katkı sağlayan başta Kemal Unakıtan olmak üzere diğer Maliye bürokratlarının sergilediği bu anlayışın cezalandırılması, siyasi iktidarın bundan sonra benzer uygulamalar yapmasını ve bürokratlara yapılan baskıları engellemesi açılarından ülkemizdeki uygulamalara örnek teşkil edecektir.”