Unakıtan'dan internet kullanıcılarına müjde

Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu"nda Bakanlığının 2009 Yılı Bütçesinin sunuşunu gerçekleştirdi. Ocak-Eylül döneminde vergi inceleme elemanlarınca yapılan vergi incelemeleri sonucunda 72 bin 166 adet vergi inceleme raporu düzenlendiğini anlatan Unakıtan, şu bilgileri verdi:

“Bu incelemeler ile 45.9 milyar YTL"lik matrah incelemeye tabi tutulmuş, 190.3 milyar YTL matrah farkı tespit edilmiştir. Bu yıl içinde yapılan tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşmalar sonucunda 617 milyon YTL"si vergi aslı ve cezası, 344 milyon YTL"si gecikme faizi olmak üzere toplam 961 milyon YTL tahsilat sağlanmıştır.”

28 KASIM"A KADAR BAŞVURUN, BİR DAHA AF YOK

Vergi borçlarının yıllık yüzde 3 tecil faizi ile 18 ay süreyle taksitlendirilmesi için düzenleme yapıldığına işaret eden Unakıtan, başvuruların 28 Kasım"a kadar alınacağının altını çizdi. Unakıtan, “Orda burda kulağıma laflar geliyor, söylentiler duyuyorum: İlerde belki af olur. Affı artık biz sildik. Vergi afları artık gelmeyecektir. Vatandaşları uyarıyorum; 28 Kasım"a kadar müracaat etsinler, 18 taksitten istifade etsinler” dedi.

KÜÇÜK ESNAFTAN VERGİ ALINMAYACAK

Yeni Gelir Vergisi Kanunu yazım çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirten Unakıtan, şunları söyledi:

“Bu yeni kanunda, serbest piyasa ekonomisiyle uyumlu, gelişmiş ülke örnekleriyle paralel, yatırımları ve istihdamı teşvik edecek ve vergiye gönüllü uyumu sağlayacak geniş tabanlı bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik bir takım düzenlemeler öngörülmektedir. Esnaf ve sanatkarlara ilişkin vergileme rejiminin yeniden düzenlenerek, küçük esnaf ve sanat erbabının cüzi bir harç alınmak suretiyle gelir vergisinden muaf tutulması, diğer esnaf ve sanatkarların vergilendirilmesinde ise daha kolay uygulanabilir bir sistem oluşturulması da söz konusu kanunda yer alacak düzenlemeler arasındadır. Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazılmasıyla birlikte Veraset ve İntikal Kanunu da yürürlükten kaldırılacaktır. Bu kanunda yer alan ivazsız suretle vaki intikaller ise Gelir Vergisi Kanunu kapsamına alınacaktır.”

Unakıtan, 1961 yılında yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu"nun da gözden geçirileceğini ifade etti.