Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, oğlu Abdullah Unakıtan"ın 18.5 milyon dolarlık gübre hammaddesi ithal ettiği iddialarına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Unakıtan, “Oğlum Abdullah Unakıtan"ın ortağı olduğu AB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. piyasada fosforik asit ithalatı yapan onlarca şirketten sadece bir tanesidir. AB Gıda Sanayi A.Ş. fosforik asidi sadece "yem katkı maddesi" olarak ithal etmektedir. Gübre imalat satış ve ithalatı ile ilgisi yoktur” dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yaptığı açıklamada, Abdullah Unakıtan"ın ortağı olduğu AB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş."nin gübre imalat satış ve ithalatı ile ilgisi bulunmadığını kaydetti. Unakıtan, bugün bir gazetede “Yeni Gübre Kralı” başlığıyla yayınlanan habere ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemizde 2007 yılında toplam fosforik asit ithalatı 217 bin 738 ton olup bunun sadece 5 bin 990 tonluk kısmını AB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. gerçekleştirmiştir. Bu da toplam ithalatın yaklaşık yüzde 2.75"ine tekabül etmektedir. Haberde 2007"de en fazla ithalat yapan 3 şirketten biri olduğu iddiaları da asılsızdır. Daha önce de söz konusu iddialarda bulunan bir gazete hakkında Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi"nde dava açılmış olup süreç halen devam etmektedir.

Oğlum Abdullah Unakıtan ile aile şirketlerinin, devlet veya kamu kurum ve kuruluşları ile hiçbir ticari ilişkisi/ihalesi yoktur. Bu tür haberleri yapan dergi ve gazeteler hakkında defalarca tekzip davaları kazanmış olmamıza karşın aynı ve benzer gerçek dışı hususların haber yapılması basın özgürlüğü ve etiği ile bağdaşmamaktadır. Kötü niyetli yaklaşımla yapılmış bu tip haberler hakkında yasal haklarımı kullanacağımı da kamuoyunun bilgilerine sunarım.”