Eşme Kaymakamı Selami Kaya, daire müdürleri, okul idarecileri ve Umut'un da aralarında bulunduğu gülücük saçan çocukların halaylar çekip nevruz ateşinin üzerinden atlarkenki görüntüleri şoke etti.


Uşak'ın Eşme İlçesi'ndeki yatılı ilköğretim bölge okulunda (YİBO), 22 Mart gecesi ortadan kaybolduktan 9 gün sonra okula sadece 100 metre uzaklıktaki foseptik çukurunda cesedi bulunan 10 yaşındaki Umut Balık skandalında ikinci perde aralandı. Umut'a mezar olan kapağı açık foseptiğin 25- 30 metre yakınında, aynı günün sabahı nevruz kutlaması yapıldığı ortaya çıktı. Eşme Kaymakamı Selami Kaya, daire müdürleri, okul idarecileri ve Umut'un da aralarında bulunduğu gülücük saçan çocukların halaylar çekip nevruz ateşinin üzerinden atlarkenki görüntüleri şoke etti. Acılı baba Ercan Balık, Umut'un son görüntülerini izlemek istemedi.

Eşme YİBO'da 22 Mart saat 21.00 sıralarındaki yat yoklamasının ardından esrarengiz şekilde ortadan kaybolan, 9 gün boyunca 22 kilometrekarelik bölgenin taranmasına karşın okula sadece 100 metre uzaklıktaki kapağı açık foseptik çukurunda cesedi bulunan 10 yaşındaki Umut Balık skandalında şaşırtıcı bir detay gündeme geldi. Umut'un kaybolduğu günün sabahı, kapağı açık foseptiğe 25 metre uzaklıktaki okul bahçesinde yer alan futbol sahasında nevruz kutlamaları yapıldığı ortaya çıktı. DHA'nın ulaştığı, Eşme Kaymakamlığı'nca saat 10.00- 12.00 sıralarında düzenlenen kutlamalara ilişkin görüntülerde, Umut'un da aralarında bulunduğu YİBO'daki 171 öğrencinin, Kaymakam Selami Kaya, daire müdürleri, okul idarecileri ve öğretmenlerle birlikte, kapağı açık foseptiğin yanı başında halaylar çekip nevruz ateşinden atlaması dikkati çekti. Görüntülerde, yoğurtta yüzük bulma, ip çekme, çuvalla yürüme gibi çeşitli oyunlar oynayıp yarışmalara katılan kızlı erkekli tek tip kıyafetli çocuklar arasında, ihmaller zinciriyle hayatını kaybeden talihsiz Umut tespit edilemedi. Ancak, Umut'a mezar olan foseptik çukurunun tören alanının hemen yanı başında yükseldiği görüldü.

Okul idaresince bir fotoğrafçıya çektirilen bu görüntüleri izlemek istemediğini söyleyen acılı baba Ercan Balık ise ``Canımı ve yaşama sevincimi kaybettim. Umut'umla ilgili başka şey duymak istemiyorum'' dedi.

``İDARECİLER BUNU NASIL GÖRMEZ''
Balık, foseptik çukurunun olayın olduğu gün de dahil aramanın yapıldığı birkaç gün de açık olduğunu belirterek, ``Ben de açık olduğunu gördüm. Kaymakam, milli eğitimciler ve diğer müdürler okuldaki nevruz kutlamalarında halay çekip eğlenirlerken 25 metre mesafedeki foseptik çukurunun kapağının açık olduğunu görmüyor. Neden hiçbir yetkili yanı başındaki çukura bakmaz. O foseptik kapağını kapatmak çok mu zordu. Bu konuda kimin kusuru varsa hepsinin de cezalandırılmasını istiyorum. Ha cinayet işlemişsin ha foseptiğin çukurunu açık bırakmışsın. Bir anlık hata oğlumun canına mal oldu'' diye konuştu.

``OKUL ŞENLENSİN DİYE YAPMIŞTIK''
Nevruz kutlamasının Umut'un kaybolduğu günün sabahı yapıldığını doğrulayan Eşme Kaymakamı Selami Kaya da ``Okul şenlensin ve çocuklar burayı daha çok sevsin diye Eşme'deki nevruz kutlamasını YİBO'ya almıştık. Ayrıca bu okulun bahçesi daha büyük ve törenler için uygundu. Ama tören sırasında o foseptik çukurunun kapağının açık olup olmadığını fark etmedim. O gün kapalı mı açık mıydı bilmiyorum. Fakat, açık olsa mutlaka koku gelir ve rahatsız ederdi'' dedi.

Kaya, Umut'a mezar olan 1995 yılında yapılan foseptiği iptal ettiklerini, yıktırıp kanalizasyon borusuna bağlattıklarını da açıkladı.

Bu arada, olayın ardından Eşme YİBO'daki 3 öğretmenin halen Valilik kararıyla açıkta bekletildiği, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Ceset bulunduğunda bir açıklama yapan İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin, Umut'un kaybolduğu gün foseptik kapağının açık olduğunu söylemişti.

Milliyet