Tahran"ın "tek tanrılı inancı, barış ve adaleti" yaymak için fırlattığını açıkladığı uydu, İran"ın nükleer programından rahatsız olan Batı"yı iyice tedirgin etti. Aynı teknolojinin nükleer başlık taşıyan füzeler için de kullanılabileceği iddia ediliyor.

İRAN, İslam Devrimi"nin 30. yıldönümünün hemen ardından dün ilk kez kendi yapımı bir uyduyu uzaya fırlattığını açıklarken, Batı dünyasının yine tepkisini çekti. İranlı bilim adamı ve mühendislerin imzasını taşıyan "Ümit" adlı haberleşme uydusu, "Sefir-2" adlı uydu taşıyıcısıyla fırlatıldı. Batı dünyası uydu yapımında kullanılan teknolojinin nükleer savaş başlığı taşıyabilecek uzun menzilli füze yapımında da kullanılabileceğinden kaygılı.

Fransa endişeli

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, "Ümit"in barış amaçlı" olduğunu ve bu uyduyla özellikle çevreyle ilgili verilerin toplanmasının amaçlandığını bildirse de ABD, Fransa ve Almanya İran"ın uzaya uydu göndermesinden "endişe duyduklarını" açıkladı. Beyaz Saray, İran"ın "sorumsuz" davrandığını ve ağır bir endişe kaynağı olduğunu belirtirken, Fransa, uzaya gönderilen uydu için kullanılan teknolojik sistemin, balistik füze teknolojisiyle benzerlik gösterdiğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise, bunu tarihi bir olay olarak müjdelerken BM yaptırımları altında çalışan İranlı bilimadamlarını başarılarından ötürü kutladı. Ahmedinejad, uydunun, dünyada tek tanrılı inancı, barış ve adaleti yaymak için gönderildiğini söyledi.

Bilgi toplayacak

Yörüngeye yerleştiği açıklanan uydunun 24 saatte 15 kez dünyanın etrafında döneceği ve her turda yerden iki kez kontrol edilip yönlendirileceği kaydedildi. İran Havacılık ve Uzay Ajansı tarafından yüksek teknoloji ürünüyle yapılan hafif türdeki uydunun 27 kilo gram olduğu belirtildi. Haberleşme uydusunun, 2 frekans bandı ve 8 antenle yeryüzüne bilgi göndereceği ve yeryüzünden bilgi toplayacağı açıklandı. "Sefir" adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008"de başarıyla fırlatan İran, 2020"ye kadar ilk astronotunu uzaya göndereceğini açıklamıştı.

Nükleer programı yüzünden BM yaptırımlarına maruz kalan İran, nükleer teknolojiyi yalnızca elektrik üretimi için kullandığını söylüyor.

İRAN"IN UZAY MACERASI

Ağustos 2008: İran"uydu taşıyabilecek" bir füzeyi uzaya yolladı.

Şubat 2008: Tahran, uydu fırlatma hazırlıkları çerçevesinde bir araştırma füzesini uzaya gönderdi.

Şubat 2007: İran, uzaya ulaşabilecek kapasitede bir füze yolladığını açıkladı.

Ekim 2005: İran"ın ilk uydusu Sina-1 uzaya bir Rus füzesiyle fırlatıldı.

Batı niye şüpheli ABD ve Batılı diğer

bazı ülkeler, İran"ın nükleer silah üretmek için kapasitesinin arttırmaya çalıştığını düşünüyor.

HÜrriyet