Sabah yaşanan şok gözaltılar gündeme bomba gibi düştü. Daha önceki gözaltıların yersiz olduğunu hatırlatılırken, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili iddianamenin henüz tamamlanmamış olması da tepki görüyor.

Cumhuriyet Gazatesi'nden Hikmet Çetinkaya, " Ergenekon ile ilgili önceden planlanmış operasyon. Mustafa Balbay Ankara temsilcisi haftada 6 gün yazı yazıyor. Daha önce de İlhan Selçuk gözaltına alınmıştı ve gözaltına alınanlarla hiç bir tanışıklığı olmadığı ortaya çıkmıştı " dedi.


Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ali Sirmen de "1 yıldır iddianamesi bile hazırlanamayan Ergenekon Soruşturması'nın laik cumhuriyeti savunan herkes için tehdit olduğunu söyledi" diye konuştu.

BUNLAR KLASİK HİKAYALER

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek, aramalarda polisin hiçbir şey bulmadığını ve bulamayacağını söyleyerek, “Bunlar klasik hikayeler" dedi.
Ergenekon operasyonu kapsamında Cumhuriyet Gazetesi"ne yapılan baskın devam ederken, Ankara büro çıkışında gazetecilere olayı değerlendiren Arcayürek, sabah saatlerinde arama için polislerin geldiğini, Mustafa Balbay ile de telefon ile görüştüğünü söyledi. Arcayürek, “İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi"nin kararı ile aramanın yapıldığını öğrendik. Ondan sonra öğrendik ki götüreceklermiş. Durum şimdilik bu, arıyorlar. Bunlar klasik hikayelerdirö dedi.
Mustafa Balbay ile görüşmesinde Balbay"ın çok sakin ve kendinden emin olduğunu ifade ederek, “Zaten emin olmayacak bir şey yok buldukları ya da bulacakları bir şey yok kanaatim. Bakalım olayların gelişmesini hep beraber izleyeceğiz. Yapacak bir şey yok şimdilik" diye konuştu.
Arcayürek, gözaltına alınanların İstanbul"a götürüleceğini de söyledi.
Arcayürek, açıklamasının ardından arabasına binerek, Mustafa Balbay"ın evine doğru hareket etti.

DEVRİM KARŞITI GÜÇLER

Cumhuriyet gazetesi yazarı Şükran Soner, gözaltıların devrim karşıtı güçler tarafından yapıldığını iddia etti. Sürecin büyük bir medya savaşını başlattığını öyleyen Soner, "Cumhuriyet gazetesinde halen arama yapıldığını söyleyerek Türkiye'de hukuk ve demokrasi katledilmektedir" dedi.

Gazeteci Ruşen Çakır: Emekli orgenerallerin gözaltına alınmasının Ankara için sürpriz olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu söyleyedi. Çakır, Ergenekon soruşturmasının halen aktif olarak görev yapan kamu görevlilerine uzanıp uzanmayacağının merak ettiğini söyledi.

Sabah gazetesi Ankara temsilcisi Muharrem Sarıkaya: Mustafa Balbay'ın gözaltına alınmasının kendisi için büyük sürpriz olduğunu söyledi. Balbay ile aynı mahallede oturduğunu ve sabah sporunu beraber yaptıklarını söyleyen Sarıkaya,"Bugün kendisi yoktu ancak evinin önünden geçerken polisi gördüm. O an birşey olduğunu anlayarak, kapısını çaldım ancak polis görüşme yapamayacağımı söyledi. Yapılanları anlamak mümkün değil. Sonuçta bir yıldır Ergenekon ile ilgili bir iddianame hazırlanmamış ama davaya yeni gözaltılar ekliyorsunuz. Bu sanırım bir ara gaz. Eğer bu konuda bir sonuç elde edilecekse bir an evvel yapılması gerekiyor. Bir savcının bu kadar yetkili olması ve gözaltılar yapmasını da meclisin dikketine sunmak gerekiyor" dedi.

MUSTAFA ÖZYÜREK: KORKUTMA AMACI TAŞIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Saymanı Mustafa Özyürek: Yaşananların kendileri derinden üzdüğünü söyledi. Polisin gözaltı biçimlerinin toplumda kutuplaşmalara neden olacağını söyleyen Özyürek,"Büyük bir şaşkınlıkla karşıladım. Gözaltına alınan tüm isimler toplumun çok yakından tanıdığı isimler. Bu isimlerin gözaltına alınması korkutma amacı taşımaktadır. İktidar ülkede büyük bir korku imparatorluğu kurmaya çalışmaktadır." dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok : Hukukun üstünlüğü korunmalı

Bir yıla varan bir zaman içinde bir çalışma sürüyor. Usüle uyarak hukuk kuralları içinde hukukun ve yargının dokunamayacağı hiç kimse yoktur. İlk koşul bu kurallara uymak ve hukuka aykırı işlem yapmadan bu işleri götürmek.

Bu isimler kamuoyunun son derece yakından tandığı isimler, bu isimler böyle bir ithamla gözalıtna alınıyorsa bizim bilmediğimiz, gözaltına alma ve arama kararlarıyla ilgili doğrudan doğruya bir yargıda bulunmak istemiyor. Türkiye bir hnukuk devletidir. Hukkuun üstünlüğüne söyleyecek hiç bir şey yok. Türkiye'de hukukun üstünlüğü anlayışını, hukuku zedeler. Geniş kitlelerin inancını zedeleyen söylem ve eylemlerden uzak durmak gerekir.


ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür : Aygün kompo içinde olamaz

Sinan Aygünü yakınen tanıyan bir insanım. Herhangi bir şekilde düzene karşı bir organizasyon içinde değildir ama çok yönlü bir insandır ve görüştüğü insanlarla ilgili bir soruşturma varsa bu da yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkacaktır.