3 Ekim günü akşamına kadar devam edecek kongrenin açılışında konuşan Anayasa Profesörü Süheyl Batum, gündemdeki konuları ele alarak Türkiye'deki Anayasa düzenini eleştirdi.
Prof.Dr. Batum, 'Toplumsal Dönüşüm Aracı Olarak Anayasal Belgeler' konulu konuşmasında "Cumhurbaşkanlığı seçimleri için üç günde Anayasayı değiştirenler, şimdi aynı iş için sekiz aylık zaman dilimini yetersiz gördü" dedi.
ADÜ Didim MYO Salonu'nda düzenlenen açılış törenine Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve eşi, Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alev Karagöz, BBP Aydın İl Başkanı Mehmet Yeter, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Sosyoloji Derneği Başkanı Prof Dr. Birsen Gökçe, akademisyenler, kongreye davetli bilim adamları, sosyoloji bölümü öğrencileri katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Sosyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Birsen Gökçe, 19 yıllık bir dernek olduklarını ve 600 üyeye ulaştıklarını söyledi. Dernek olarak toplumun gelişmesine bilinçlenmesine çalıştıklarını belirten Gökçe "Türkiye çapında 22 araştırma projesi yürüttük.Yaptığımız çalışmalarla ülkemizde aranan ve istenen kurum haline geldik. Gönüllü kuruluş, vakıf ve derneklerle çalışmalar yaptık. Derneğimizin kongreleri gelenek haline geldi. Bu kongreleri sosyoloji bölümü olan üniversitelerde
yapıyoruz. Kongrelerde öğretim üyeleriyle genç bilim adamları buluşuyor" dedi.

GELİŞEN ÜNİVERSİTE
Kongreye Rektör Vekili olarak katılan Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Alev Karagöz ise 6 .Ulusal Sosyoloji Kongresi'ne ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söyledi. Prof.Dr. Karagöz, ADÜ'nün 25 bin öğrenci ve 2 bin öğretim görevlisi ile gelişmekte olan bir üniversite olduğunu belirterek şunları söyledi: "Didim yerleşkemiz hem eğitim hem de turizm alanında eğitim vermektedir. Buranın ileride bir kongre merkezine dönüşmesi için çalışıyoruz. Amacı sosyolojinin gelişmesini ve
toplum gelişmesine katkı sağlamak ve toplum bilimciler arasında birlik ve beraberliği sağlamak. Sosyoloji Derneği'nin 6. kongresini Didim'de yapmasından dolayı onur duyuyoruz."

KEHANET MERKEZİ
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise konuşmasında, Didim'de bu kongrenin yapılması ve bunun düşünülmesinden dolayı Didim'in ileri de bir kongre kenti olmasının önünün açıldığını belirterek "Didim içinde var olan Apollon Tapınağı bir kehanet merkezidir" dedi.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise günümüzde sosyologlara büyük görev düştüğünü belirtti. Didim Kaymakamı Ali Katırcı da kongrenin ilçede yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çok hızlı değişmelerin yaşandığı bir çağda olduğumuzu belirten Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da, şöyle konuştu: "Toplum olarak genç bir nüfusa sahip olmamız temel bir dinamizm sağlamaktadır. Artan ihtiyaçlar bunların karşılanması ve diğer toplumlarla ilişki ve buna bağlı iletişim, fiziksel ve doğal çevredeki değişim ve insanların yer değiştirmelerinden kaynaklı büyük nüfus hareketleri günümüzde birçok değişime neden olmaktadır. İnsanların toplumlar arasındaki değişimini inceleyen bir bilim olan sosyoloji
günümüzde daha ayrıntılı biçimde bu etkileşimi dile getirmek ve bu konuda araştırma yapmaktadır."
Vali Coş, bu anlamda 6. Ulusal Sosyoloji Kongresi'nin "Toplumsal Dönüşümler ve Sosyolojik Yaklaşımlar" genel başlığı altında güncel olaylara farklı bakış açısı yapacak ve çözüm önerileri ortaya koyacağını belirterek şunları söyledi: "İnanıyorum ki sosyolojiden yararlanabilirsek toplumsal sorunlara çözüm bulacağız. Bu anlamda bu kongreye emek veren herkese teşekkür ediyorum."

HUKUK ALANINDA BAZI ÇARPIKLIKLAR VAR
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof.Dr Süheyl Batum da 'Toplumsa Dönüşüm Aracı Olarak Anayasal Belgeler' konulu açılış bildirisini sundu.
Prof.Dr Süheyl Batum, Türkiye'de hukuk alanında bazı çarpıklıkların yaşandığını iddia etti. Anayasa'nın toplumsal dönüşümün bir unsuru olduğunu belirten Batum, şöyle konuştu: "Son dönemlerde şaşırmıyorum değil. Anayasaya göre kişilerin telefonunun nasıl dinleneceği belli. Ancak bakıyorsunuz bir kişi ya da kurumun telefonu üç ay önceden dinlenmeye başlanmış. Örneğin bir gazetenin tüm telefonları dinlenmiş ve iddianame olarak yer almış ama bizim Anayasamızda 'kişinin telefonlarını dinleyeceksen ya da hangi
kişi ve kurumu dinleyeceksen bu kişi kurum hangi nedenle dinleyeceksen hangi suça karışmış bunu ispatlaman lazım' diyor."
Böyle bir ülkede anayasayı anlattıklarını belirten Batum, sözlerine şöyle devam etti: "Sosyologlar da toplumsal dönüşümleri belirlemeye ve önünü açmaya çalışıyor, bu zor iş. Bir bakıyorsunuz kişi 29 aydır tutuklu. Anayasamızda tutuklamanın hangi hal ve yasada süreceği söylenmiş. Biz, AİHM kararlarını benimseyen bir ülke olarak bir bakıyorsunuz 'AİHM kesinlikle bunu yapamazsınız' diye defalarca karar vermiş."
Prof.Dr. Batum, 'Toplumsal Dönüşüm Aracı Olarak Anayasal Belgeler' konulu konuşmasında "Cumhurbaşkanlığı seçimleri için üç günde Anayasayı değiştirenler, şimdi aynı iş için sekiz aylık zaman dilimini yetersiz gördü" dedi.
Batum, bunun nedenini şöyle açıkladı: "Sosyologlarımızın, akademisyenlerimizin uğraşması gereken şey siyasal sistemimiz. Ama yine de biz bu siyasal sistemin özüne bakmadan en çok tartıştığımız konu anayasa. Türkiye'de anayasa değişikliğinde siyasi güçler hep kendi yaşadıkları sorunları ele almıştır."