Ülker Metro, dünyada insan enerjisi ile elektrik üreterek reklam filmi çeken ilk marka oldu. Alametifarika reklam ajansı tarafından geliştirilen ve İTÜ Enerji Enstitüsü işbirliği ile hayata geçirilen reklam filmi, aynı zamanda bir araştırma - geliştirme projesi oldu.
 
Metro yiyen 36 bisikletçi, beş gün boyunca reklam filmi çekimi için sette kameraların, ışıkların ihtiyaç duyacağı enerjiyi üretti. İTÜ Enerji Enstitüsü, film için ihtiyaç duyulan enerjinin üretimi için gerekli tüm teknik alt yapıyı hazırladı ve enerjinin doğru bir şekilde depolanmasını ve ölçülü bir şekilde kullanılmasını sağladı.
 
Metro, 2011 yılında % 35 büyüme hedefliyor
 
Metro’nun daha önceki reklamlarında da enerjiye odaklandığını ifade eden Ülker Çikolata Pazarlama Direktörü Z. Cengiz Acar, Metro’nun kendi kategorisinde ciroda yüzde 8 pazar payı ile üçüncü olduğunu belirterek, “Metro Türkiye çapında 200 bin noktada tüketici ile buluşuyor. Bir günde yaklaşık 360 bin, bir saatte 15 bin ve bir dakikada 250 adet Metro tüketiliyor. Genç hedef kitleye seslenen bu dinamik ve enerjik markamız için sıra dışı bir reklam filmi yaptık. Metro Enerji Testi filmi, bu yıl % 35 olarak büyüme hedefimize ulaşmada büyük destek olacak” dedi.
 
İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman, projeyle ilgili şunları söyledi: “Metro Enerji Testi, bizim açımızdan Uygulama Geliştirme Projesi oldu. Bir miktar Araştırma - Geliştirme bileşeni de vardı. Tasarımlar, hesaplar yapıldı. Aslında her Ar-Ge bir macera ve çıktığınız o yolda başınıza ne geleceğini bilmiyorsunuz. Bilmediğiniz bir araziye iniyorsunuz ve keşfe başlıyorsunuz. Bizim için heyecan verici ve eğlenceli bir proje oldu. Yeni bir sistem kurduk ve dünyada bir ilki gerçekleştirdik.”
 
Reklam çekiminde 40 adet model helikopter motoru kullanıldı
 
Projede enerji üretimi, özel olarak tasarlanan yarış bisikletleri ile sağlandı. Bir platforma oturtulan yarış bisikletlerine pedal basıldığında mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayacak bir jeneratör gerekliydi. Bu jeneratör için yapılan çalışmalar ve denemeler sonucunda model helikopter motorunun tersine bir şekilde jeneratör olarak kullanılması kararına varıldı.
 
Adana’dan bulunan 40 adet model helikopter motoru bisikletlere monte edildi ve üretilen enerjinin her bisikletçinin kendi performansına göre, diğerlerinin ürettiği enerjiden etkilenmeden depolanmasını sağlamak üzere aküler ile kontrollü bağlantıyı sağlayan elektronik düzenek üretildi. Ayrıca akülerdeki 24 V doğru gerilimi 220 V alternatif gerilime çeviren ve böylece film çekiminin ihtiyacı olan donanımları besleyen farklı nitelikte invertörler sisteme dahil edildi.
 
Çekimler eski bir fabrika binasında gerçekleştirildi
 
Eski bir fabrika binasına yerleştirilen özel tasarım bisikletlerde, 36 bisikletçi beş gün boyunca pedal basarak elektrik enerjisi üretti ve üretilen enerji depolandı. Bu süreçte bisiklete yerleştirilen ampermetre ile ürettikleri enerjiyi kendileri kontrol etti. Altıncı gün ise hem enerji depolamaya devam edildi hem reklam filmi çekimi gerçekleştirildi. Bisikletçiler tarafından üretilen toplam 17.5 kWh ile bu filmin çekimi için kamera ve ışık sisteminin elektriği, ayrıca daha önce çekilmiş olan demo görüntülerinin perdeye yansıtılması için gerekli elektrik enerjisi sağlandı.
Sette kullanılan tüm elektrik enerjisi Ülker Metro’dan gelen ve akülerde depolanmış enerjiden sağlandı. Çekimler sırasında 12.8 kWh (tüm ışıklar, kamera ve ses kayıt sistemi, şaryo, dolly gibi mekanik hareket eden kamera aksamı ve projeksiyon aleti dahil) enerji tüketildi.
Rakamlarla Metro Reklam filmi:
 
Proje hazırlıkları ve çekimi dahil toplam 45 gün sürdü.
36 bisikletçi, 3 İTÜ Enerji Enstitüsü Görevlisi, 1 bisikletçi eğitmeni görev aldı.
Film çekimi esnasında 3 km kablo kullanıldı.
Üretilen enerji 60 adet aküde depolandı. Akülerin toplam ağırlığı 2.5 ton…
Reklam filminde üretilen enerjiyle;
Dört kişilik bir ailenin 2 günlük enerji ihtiyacı karşılanabilir.
A++ sınıfı bir bulaşık makinesinin bir aydan fazla çalıştırılabilir.
3500 adet cep telefonu bir saat süreyle şarj edilebilir.
350 adet dizüstü bilgisayar bir saat süreyle çalıştırılabilir.
175 adet masa lambasının 100W’lık ampulü bir saat süreyle yakılabilir.
Metro Enerji Testi Kampanya künyesi:
 
Reklam: Metro Enerji Testi
 
Reklamveren: Ülker
 
Reklamveren Temsilcisi: Z.Cengiz Acar, Aslı Özen Turhan, A.Mustafa Ermurat, Berat Çağlar Karagöz
 
Reklam Ajansı: Alametifarika
 
Yaratıcı Grup: Emrah Karpuzcu, Kenan Unsal, Erkul Yazgan, Ozan Özüm Özbey, Özgür Öztürk, Zeynep Ordu, Orçin Uzun, Çağrı Alıcı, Seden Padır, Gülçin Krom, Sertuğ Alptekin, Berkay Tahmaz, Çağrı Ark.
 
Yönetmen: Walky-Talky (Volkan Dede,  Tolga Erdem)
 
Müşteri İlişkileri: Seden Padir
 
Medya Ajansı: Mediavest
 
Medya Planlamacı: Zeynep Arda Çolak, Zeynep Yuvanç Uslu, Lale Dal
 
Prodüksiyon Şirketi: Soda Film
 
Müzik: Jingle House
 
Kullanılan Mecralar: TV, Açıkhava, Sinema, İnternet