Putin, başkent Moskova'da düzenlenen bir ekonomi forumunda yaptığı konuşmada, hükümetinin ekonomideki devlet rolünü azaltmak için çalışmaya devam edeceğini belirterek, sanayinin modernizasyonuna yardımcı olması için yabancı yatırımcıları teşvik edeceklerini kaydetti.
Rusya'daki nakit döviz rezervinin 500 milyar doları geçtiğini düşük seviyedeki bir borçlanmanın Avrupa coğrafyasında yaşanan borç krizinin etkisiyle mücadelede Moskova'ya yardımcı olacağını ifade eden Putin, "Rusya bu krize 2008'deki krizden kesinlikle daha hazırlıklı. Katı bir bütçe disiplini, harcamanın etkinliğinde artış ve devlet borcunun artışındaki sınırlandırılma sağlanmıştır. Bunlar bizim önceliğimiz olarak kalmaya devam edecek" dedi.
 
Putin, Rusya'nın bu yıl yüzde 4,1 oranında büyüme ve yüzde 7 oranında enflasyon beklentisi olduğunu belirterek, kısa bir süre önce istifa eden Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin'in arkadaşı olduğunu ve kendi ekibinin bir parçası olmaya devam edeceğini söyledi.
 
Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in gelecek yıl başkanlığa aday olmayıp başbakan olması teklif edilince Kudrin, Medvedev'in başkanlığındaki bir hükümette yer almayacağını açıklamıştı. Medvedev de bunun üzerine Kudrin'i gelecek yılı beklemeden hemen istifa etmesini istemiş, Kudrin de istifasını anında sunmuştu.
 
Kudrin'in karşı çıktığı savunma bütçesinde artışı savunan Putin, Rusya'nın Sovyet döneminden kalma silahlarını mutlaka yenilemesi gerektiğini belirterek, askeri modernizasyonun endüstriyel teknolojilerin de modernizasyonuna yardımcı olacağını savundu.
 
Putin, gelecek yıl mart ayındaki devlet başkanlığı seçiminde yeniden aday olacağını açıkladıktan sonra ilk defa yatırımcılar karşısına çıktı.
 
Yarın 59 yaşına ayak basacak olan Putin anayasada yapılan değişiklik sayesinde 12 yıl daha devlet başkanlığı görevinde bulunabilecek. Daha önce bir kişi 4'er yıldan en fazla iki dönem başkanlık yapabilirken, yapılan anayasa değişikliğiyle devlet başkanının görev süresi 6 yıla çıkarılmıştı.