NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki savunma bakanları toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu. Rasmussen, toplantıda, ittifakın, doğudaki savunmasını kuvvetlendirmek ve Rusya'nın aykırı tutumuna karşılık verme kabiliyetini geliştirmek amacıyla uzun vadede atılacak adımların görüşüldüğünü aktardı. Yaptığı açıklamada "Baltık Denizi'nden Karadeniz'e ve Akdeniz'e kadar daha fazla hava ile deniz devriyeleri ve daha fazla eğitim ile NATO'nun kolektif savunmasını sağlamlaştırmaya devam etmeye karar verdik" ifadelerinde bulunan Rasmussen, "Ukrayna'nın yeni devlet başkanıyla birlikte çalışmayı dört gözle beklediğimizi ve Ukrayna'nın güvenlik ve savunma sektörlerindeki reformlarını desteklemeye olan bağlılığımızı teyit ettik. Önümüzdeki haftalarda Ukrayna'nın reformlarını daha etkili ve silahlı kuvvetlerini daha güçlü hale getirecek uzun vadeli tedbirleri içeren kapsamlı bir paketi netleştireceğiz" şeklinde konuştu. Rasmussen, "Neticede, NATO'nun ve NATO müttefiklerinin Ukrayna'yı desteklemeye olan kuvvetli bağılığına şahit olacaksınız" dedi.

Rasmussen, Almanya, Danimarka ve Polonya'nın, Polonya'nın Scezcin kentindeki NATO karargahının hazır bulunuşluluğunu geliştirmek için birlikte çalışma kararını da överek, "Bu, bölgede gelecekteki tehditlerin ve zorlukların üstesinden gelme kabiliyetimizi arttıracak ve kolektif savunmamıza önemli bir katkı sağlayacak" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Washington yönetiminin, ilave ekipman ve askerler ile Avrupa'daki askeri varlığını arttırma planına ve ABD Kongresi'nden bu girişimi finanse etmek için 1 milyar dolara kadar bir fonu kabul etmesini istediğine ilişkin açıklamasından da övgüyle söz etti.