Her yıl Kahramanmaraş’ta 2 bin 400 metre yükseklikteki Çimen Dağı’nın Uludaz Tepesi’ne göç eden uğurböcekleri, peşlerinden fotoğrafçıları da sürüklüyor. Fotoğrafçılar tarafından Uludaz Tepesi’nde tesadüfen keşfedilen uğurböcekleri 1 yıllık yaşamlarının son dönemini bu sessiz ve korunaklı alanda geçiriyor. Uludaz Tepesi’ni kırmızıya boyayan uğurböceklerini izlemek isteyen doğaseverler ve fotoğrafçılar ise her haziran bölgeye akın ediyor. 
 
Avcı bir tür 
2007’de bölgedeki varlıkları ortaya çıkartılan uğurböcekleri Kahramanmaraş Valiliği’nin de dikkatini çekti. Valilik ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) uğurböceklerinin bölgedeki varlığının araştırılması için çalışma başlattı. 
 
3 yıldır Uludaz Tepesi’nde uğurböceklerinin yaşamını mercek altına alan KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kalkar, uğurböceklerinin avcı bir böcek türü olduğunu belirtirken “Bunlar tarımsal açıdan çok değerli böceklerdir. Besin tercihi öncelikle yaprak bitleridir. Yetişkin bir uğurböceği günde 100 yaprak biti yer. Yaprak bitleri başta buğday, pamuk, mısır gibi ürünlere zarar veriyor ve bunlarla mücadele oldukça pahalıya mal oluyor. Onun için tarım alanlarında kimyasal ilaçların yerine uğurböcekleri kullanılmalı” dedi. 
 
Kalkar’ın verdiği bilgiye göre kimi zaman Uludaz Tepesi’nde metrekarede 2 bin uğurböceği görmek mümkün oluyordu: 
 
“Uğurböceklerinin yaşam döngüleri genelde 1 yıldır. Baharda çiftleşmeye girerler, yumurta verirler. Büyük çoğunluğu ağaç kabuklarına ve kuytu yerlere saklanır. Bir kısmı da Uludaz gibi yerlere göç ederler. Bu bölgeyi tercih etmelerinin nedeni rüzgâr almayan ve kuytu kayalıkların olması. Kayalıkların altında kendilerini güvende hissediyorlar. İnsanların ve diğer canlıların uğramadığı yerleri tercih ediyorlar. Bu süre içinde depoladıkları besinleri kullanıyorlar, kışı burada geçiriyorlar. Martta da çiftleşmek için aşağılara göç etmeye başlıyorlar.” 
Uludaz’daki uğurböceklerinin keşfedilmesinin ardından çok sayıda fotoğrafçı ve doğa tutkununun bölgeye akın ettiğini anlatan Kalkar, “Buradaki hareketlilik arttıkça onların huzurunu bozmaya başladık. Gelenler taşları kaldırarak altlarına bakıyor, yaşam alanlarına müdahale ediyor. 2007’de milyonlarca uğurböceğiyle kaplı Uludaz Tepesi kıpkırmızıydı. İnsanlar bölgeye ayak bastıkça sayıları giderek azalmaya başladı” dedi. 
 
Bölgenin korunmasına yönelik Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün de büyük destek verdiğini ifade eden Kalkar, “İnsanların bu bölgeyi görmesine engel olamayız ama bunu yaparken bazı kurallar konulmalı” diye konuştu.