HAS Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Kürşat Uğur, çiftçinin üretim maliyetlerinin çok yüksek ve karının ise düşük olduğunu belirterek, "Ürün para etmediği için bugün Ege Bölgesi'ndeki çiftçilerin toprakları hacizli ve ipoteklidir" dedi.

HAS Parti Aydın İl Başkanı Ahmet Kürşat Uğur, tarım ve hayvancılık politikaları ve çiftçilerin sorunlarını değerlendirdi. Son 10 yılda tarım politikalarının sürekli olarak çiftçinin aleyhine işlediğini belirten Uğur, "Ülkemizde tarımla uğraşanlarının sayısını hızla azaldı ve Türkiye'nin tarımda dışa bağımlı bir hale geldi. Eskiden tarımda kendi kendine yeten ülke diye bahsedilen Türkiye'nin bugün domates, pamuk, tütün başta olmak üzere 100'den fazla ürünü ithal ediyor. İktidar ve Tarım Bakanlığı, bardağın dolu tarafını gösteriyor. Çiftçilerimizin Cumhuriyet tarihindeki en refah dolu günlerini yaşadıklarını söyleniyor. Ancak bardağın öbür tarafından bakınca durum öyle mi?" diye konuştu.

"DIŞARIDAN HAYVAN İTHAL ETMEK TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR"

"Dışarıdan hayvan ithal etmek Türkiye'ye yakışmıyor" diyen Uğur, "Bu günün Türkiye'sinde hala dışarıdan canlı hayvan ve et ithal ediliyor. Küçükbaş hayvan sayısı 40 milyondan 30 milyona düşmüştür. Hayvancılığın geçmişe nazaran daha da artması gerekirken bu düşüş bizleri üzmektedir Hayvan hastalıkları ile ilgili de etkili mücadele yapılamamaktadır. Şap, brusella, çiçek, kuduz, koyun-keçi vebası, tüberküloz hastalıkları insanımızın sağlığını tehdit ettiği gibi hayvansal ürün ihracatını da engellemektedir. Hastalıkların sebep olduğu yıllık ekonomik kaybın ise 2,7 milyon lira olduğu ifade ediliyor" şeklinde konuştu.

"ÇİFTÇİNİN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK, KARI DÜŞÜK"

Tarımsal girdiler, yem, gübre, sulama ve bilhassa akaryakıtın çok pahalı olduğuna işaret eden Uğur, şunları söyledi: "Tarıma bütçeden yüzde 2 oranında bir pay ayrılması gerekirken bu rakam hala yüzde 0,59 civarındadır. Çiftçilerimizin üretimini destekleyen Şeker Fabrikaları da tek tek Özelleştirme adı altında satılıyor. Ülkemizdeki tütün ve sigara fabrikaları da 'devlet Tekel oluşturmaz' anlayışı ile satıldı. Bir de baktık ki devlet yerine yabancı şirketler Tekel oluşturmuş. Bununla birlikte tütün üretimi 55 bin tona kadar düştü. Girdilerde artış çiftçinin belini bükerken iş satış zamanına geldiği zaman ürün para etmediği gibi bugün Ege Bölgesi'ndeki çiftçilerin toprakları çeşitli bankalarca kullandırılan krediler yüzünden hacizli ve ipoteklidir. Has parti olarak seçim beyannamemizde belirttiğimiz gibi Türkiye'nin ivedi bir şekilde Üretici Birliklerine Dayalı tarımsal üretime geçilmelidir. Kamu Sosyal Teşekkülleri Yeniden kurulmalı ve motorin, gübre ve zirai İlaçlardaki vergiler kaldırılmalıdır"