Antalya’da ocaktaki tavaya dokunup elinde küçük bir yanık oluşan 24 yaşındaki Mustafa Çelik’in, yanığın enfeksiyon kapması sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

Konyaaltı ilçesi, Siteler Mahallesi’nde yaşayan 24 yaşındaki Mustafa Çelik, yaklaşık 1 ay önce ocakta tencerede balık pişirirken tencereye dokunup elini yaktı. Yanığın küçük olması nedeniyle önemsemeyen Çelik, ardından yüzmek için gittiği denizde enfeksiyon kaptı.

Denizde bir süre yüzdükten sonra evine gelen Çelik, babası Ekrem Çelik tarafından yüksek ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

BABASINA 'BİR ŞEYİM YOK' DEDİ

Baba Çelik, oğluna burada antibiyotik verildiğini ve ardından ”Bir şeyin yok” denilerek oğlunu evlerine gönderdiklerini öne sürdü. Evlerine geldikten sonra oğlunun yeniden rahatsızlandığını anlatan Çelik, tekrar hastaneye
gittiklerini bu sefer de ağrı kesici yaptıktan sonra oğullarını taburcu ettiklerini dile getirdi.

Oğlunun hastane dönüşünde evlerine girdikten sonra fenalaşıp bayıldığını söyleyen Çelik, ”Oğlumu tekrar hastaneye götürdük ve oğlum hemen yoğun bakıma alındı. Kolundaki yara büyüdü ve kolu şişti” dedi.

Doktorların ilgisizliği üzerine oğullarını Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk ettirdiklerini ve oğlunun burada yaklaşık 17 gün yoğun bakımda kaldığını anlatan Çelik, oğlunun kana karışan enfeksiyonun çoklu organ yetmezliğine neden olmasından dolayı hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Oğlunun ihmal nedeniyle öldüğünü iddia eden Çelik, ”Hastaneye ilk gittiğimiz günlerde kan tahlili yapılsaydı belki de enfeksiyon bu kadar ilerlemeyecekti. Taziye ziyaretlerinin bitmesinin ardından oğlunun ölümünde ihmali bulunan doktorların cezalandırılması için Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulunacağım” dedi.

HASTANE İDDİALARI YANITLADI

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Bülbüller, yaptığı yazılı açıklamada hastanın 11 Eylül tarihinde kolundaki yanık nedeniyle oluşan yaraya pansuman yaptırmak amacıyla acil servise geldiğini söyledi. Yapılan kontrolde hastanın Hematoloji servisine yatırılmasına karar verildiğini anlatan Bülbüller, şunları kaydetti:

”Hasta bu tarihten önce de bir kaç defa acil servise ve plastik cerrahi polikliniğe başvurmuş. Yapılan muayenede sol kol ön yüzünde 10 santimetre büyüklüğünde yanık lezyonu tespit edilmiş. Sepsis (Yaygın ve tüm vücudu saran
enfeksiyon) düşünülerek acilen geniş spektumlu antibiyotik tedavisi başlandı. Hastada hematolojik bir kan hastalığının olup olmadığını tespit etmek amacıyla kemik iliği alındı. Bu sırada hasta intaniye, ortopedi, plastik cerrahi ve
kulak-burun-boğaz kliniklerinde kontrol edildi. İntaniye servisi yanık lezyonunun ciddi derecede enfekte olduğunu belirterek antibiyotik tedavisini düzenledi ve hastayı hastanede kaldığı sürece 2 kez kontrol etti.”

Ortopedi servisinin hastayı her 12 saatte bir değerlendirdiğini ve yara yerinin enfekte, ölü dokuların uzaklaştırılması işlemi ile pansumanının yapıldığını kaydeden Bülbüller, kulak-burun-boğaz servisindeki muayenesinde de hastada sağ kulakta ve dış kulak yolu enfeksiyonu ile bademcik enfeksiyonu tespit edildiğini bildirdi. Bülbüller, ”Bütün bu işlemler sonucunda hastada yanık enfeksiyonuna bağlı ciddi sepsis olduğu kesinleşti” dedi.

12 Eylül tarihinde ise hastanın kan tablosundaki bozukluğa hematolojik bir neden yerine yanık yerindeki enfeksiyondan kaynaklanan sepsinin neden olduğunun belirlendiğini ifade eden Bülbüller, bu arada hastanın enfeksiyonunun kolda yayılım göstermeye başladığını belirtti.


Bülbüller, hastada bilinç bulanıklığının ortaya çıktığını ve yoğun bakıma alındığını söyledi. Yoğun bakımda yer olmaması nedeniyle hastanın Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildiğini bildiren Bülbüller, ”Hasta hematoloji kliniğimizde yaklaşık 36 saat kalmıştır. Bu sırada gereken müdahale ve tetkikler yapılmıştır. Ancak başvuru anında enfeksiyonun oldukça ilerlediği görülmüştür”
diye konuştu.