Son artışlar nedeniyle nisan ayından itibaren tüketici kredisi faizlerinin yıllık 50 baz ile 1 puan arasında artması bekleniyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, cari açığı azaltmak ve kredi artışını frenlemek için zorunlu karşılık silahını önceki gün bir kez daha çekti. 1 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere Türk Lirası zorunlu karşılık oranları vadesiz ve kısa vadeli mevduat ile katılım fonları ve diğer yükümlülükler için 2 ila 5 puan artırıldı. Merkez Bankası (MB) bu kararı ile piyasadan 19 milyar lirayı çekmiş olacak. MB'nin munzam kararı ile beraber 1 aya kadar vadeli mevduat hesaplarından alınan yüzde 10 oranındaki munzam karşılık yüzde 15"e, 6 aya kadar vadeli mevduatlarda ise yüzde 7'den yüzde 9'a çıkarıldı.

FAİZ 50 BAZ İLA 1 PUAN ARTAR
Bankaların beklentilerinin üzerinde gerçekleşen bu artışların mevduat maliyetlerini artıracağı ve bunun da ister istemez kredi faizlerine yansıması kaçınılmaz gözüyle bakılıyor. Akşam Gazetesi'nin haberine göre yoğun rekabet nedeniyle bugüne kadar munzam artışlarını sineye çeken veya mevduat müşterisine daha az faiz veren bankacılık sektörü, son artıştan sonra maliyetlerini yeniden geçiriyor. Bankacılık çevrelerinden alınan bilgilere göre, mevduat munzam karşılıklarındaki 2 ila 5 puan arasındaki artışın kredi faizlerini yıllık 0.50 ile 1 puan arasında artırması bekleniyor.

KREDİ İŞTAHI BİR MİKTAR AZALIR
İŞ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, kredi faizlerinin seyrinde munzam artışların yanı sıra Merkez Bankası'nın piyasayı ne kadar fonlayacağının da önemli olduğunu vurgulayarak, 'Piyasadan çekilecek para son 19 milyar lira ile birlikte 45 milyar lirayı bulacak. Şu andaki durum Merkez Bankası'nın ne kadar fonlama yapacağına bağlı. Eğer fonlamayı kısarsa bankaların kredi iştahını bir miktar keser' dedi.

ARTIŞ ŞAŞIRTICI DEĞİL
İŞ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, kredi büyümesinin bazı kalemlerde hedeferi aşması nedeniyle Merkez Bankası'nın Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında yaptığı artışın çok da şaşırtıcı olmadığını savundu. Demiray, 'Merkez, bankaların kredi iştahını engellemeye çalışıyor. Bunun yolu munzam karşılıkları artırmak. Ancak tek başına etkisi çok değil. 50 baz puan maliyeti var. Yüzde yarımlık artış fazla caydırıcı değil' dedi.

İKİNCİ YARIDA MB FAİZİ yüzde 8-9'A ÇIKAR
AYKUT Demiray, Merkez Bankası'nın yılın ikinci yarısında politika faizlerini artırmak zorunda kalacağını vurgulayarak, 'Hem yaşadığımız olaylar hem enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar yüzünden enflasyonist baskı söz konusu olacaktır. Hem de ekonomiyi soğutma, kredi artışını frenlemenin yolu ancak faiz artırmaktan geçer. Bu yılın ikinci yarısında politika faizleri tedricen yüzde 8-9'lara çıkabilir' diye konuştu.