Hayvan sayısında azalma yaşandığı gerekçesiyle, canlı hayvan ile kırmızı et fiyatlarında son bir yılda yüzde 60"a varan oranlarda artış oldu.
Fiyatların yükselmesi sonucunda vatandaşlar, mutfaklarına daha ucuz eti sokmanın yolunu, ortaklaya hayvan keserek buldu. Birçok kişi, aralarında toplanıp aldıkları bir hayvanı kestirerek, hem ucuz hem sağlıklı et tüketmeye başladı.
Bursa"nın Merkez Yıldırım ilçesinde kurulu İsabey Hayvan Pazarına gelen vatandaşlar, ortalama 150 kilogram kemiksiz et elde edilecek büyükbaş hayvanı 3 bin liraya satın alıyor.
Böylece kemiksiz ete, kilosu 20 liradan ulaşan vatandaş, bunun yanında kilosu 15 lira olan ciğer başta olmak üzere diğer sakatatlar, çorba ve yemekler için kemik, kafa eti gibi birçok yan ürünü ücretsiz edinmiş oluyor.
Pazarda hayvan satışı yapan ve kasabı bulunan Şevket Çirti, pazarda küçükbaş hayvanların fiyatının 350 ile 600 lira arasında değiştiğini söyledi.
Vatandaşların genellikle küçükbaş hayvanı ortaklaşa kestirdiğini dile getiren Çirti, şöyle konuştu:
“4 kişi geliyor ve 500 liralık bir koyun alıyor. Bu hayvanın 23-25 kilo kemiksiz eti geliyor. Yani kilosu 20 lira civarına denk geliyor. Bazen de kalabalık gruplar gelip büyükbaş hayvan alıyor. Mesela iki öğretmen geldi. 20 öğretmen bir araya gelip hayvan kestirmeye karar vermişler. 100"er lira para verip büyükbaş aldılar. Amaçları hem ucuz hem de sağlıklı et tüketmek. Özellikle hazır kıymaların içine nelerin katıldığıyla ilgili haberlerin yapılması da bu tür ortaklaşa hayvan kesimine ilgiyi artırıyor.”
Vatandaşların bu şekilde hareket ederek daha hesaplı ete ulaştıklarını belirten Çirti, “Kasaplarda büyükbaş hayvanın ciğerinin kilosu 15 lira. Büyükbaştan 10-12 kilogramlık ciğer çıkıyor. Kemiğini ve diğer bölümlerini de sayarsanız oldukça ucuza et alınmış olunuyor. Kasapta kilosuna 25 lira vereceğine vatandaş bu yolu deniyor” dedi. /milliyet