Projenin Danışmanı ve ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Adar, 'Repharm' ilaç dönüşüm projesinin Microsoft'un İstanbul ofisinde düzenlenen ve teması zor problemlerin teknolojiyle çözüldüğü bir dünya yaratmak olan İmagine Cup Yarışması için ortaya çıktığını söyledi.

ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Serap Şen, Derya Gündüz, Abdülvahab Demir ve Bedrettin Sümer tarafından sunulan projenin 13 Nisan'da üç aşamalı elemenin ardından İmagine Cup Yarışması'nda birinci seçildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Adar, bu projeyle 6-10 Temmuz'da Avustralya'nın Sidney kentinde düzenlenecek dünya finalinde 70 ülkenin birincileriyle yarışacaklarını bildirdi.
Haberin devamı ↓reklam

'HERKES KATKI VERMEYE POZİTİF BAKIYOR'

Yrd. Doç. Dr. Adar, herkesin hasta olduğunda bir ilaç satın aldığını ve iyileşme durumunda ya da değiştirilmesiyle bu ilacın elde kaldığını anlatarak, 'Hele bu ilaçlar, kanser veya AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlarsa yüksek maliyetli oluyor. Bu ilaçları ekonomiye kazandırmak için otomasyon projesi ürettik. Eskişehir Sağlık Müdürlüğü'nün 2008'de başlattığı bir proje olduğunu ve merkeze iletilen ilaçların ihtiyaç sahiplerine ücretsiz verildiğini öğrendik. Merkezin de bu iş için bir otomasyona ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bu merkezde çalışan arkadaşların, iş süreçleriyle ilgili çalışma olmadığını belirledik. Eskişehir'in, bu çalışması çevre illerden de hayata geçirilmek istenmiş. Daha sonra ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki hastalarla yaptığımız bir ankette, vatandaşların yüzde 36'sının kullanmadığı ilaçları attığını, yüzde 66'sının kullanmadığı ilaçları bir merkeze vermek istediğini tespit ettik. Öte yandan ankete katılanların yüzde 79'unun da Eskişehir'deki ilaç toplama merkezinden haberdar olmadığını belirledik. Bunun yanında kullanılmayan ilaçların bu tür merkezlere verilmesi konusunda hemen hemen herkesin katkı vermeye hazır olduklarını da saptadık' diye konuştu.

"BEDAVA İLACA KOLAY ULAŞILACAK"

Program yazılımı, internet sitesi ve bazı entegre işlemlerden olaşan bu projeyi birkaç ay içinde kent merkezinde hayata geçireceklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Adar, şöyle devam etti:

'Evinizdesiniz ve bir ilaca ihtiyacınız var. 'www.repharm.org' internet sayfasına girip ilacın ismini burada bulunan boş alana yazıyorsunuz. Bu ilacın hangi merkezde olduğu ve navigasyonlu yönlendirme sayesinde adres güzergahı bilgisayar ekranında beliriyor. Bu uygulamayı cep telefonu üzerinden de destekledik. İlacı cep telefonu üzerinden de arayıp, en yakın merkezleri sorgulayabiliyorsunuz. İlacın hangi merkezde olduğu da biliniyor. Bu ilaçlara ulaşabilmek için hastanın reçeteyle gelmesi gerekiyor. Bu programda yeni bir ilaç merkezini devreye almak da çok basit. Başka bir ülkedeki merkezin de tanımlarını girdiğimizde oradaki ilaçların stoklarını görebileceğiz. Yurtdışındaki ücretsiz ilaç veren merkezler de bizim verilerimizi görebilecek. İş süreçlerini tamamen otomatize ederek yönlendirmenin kolayca yapılmasını sağladık. Projeyle bedava ilaca, en kısa yoldan ve kolayca ulaşılacak. O kadar pahalı ilaçlar var ki... Bu ilaçlara Türkiye'nin ve dünyanın neresinde olursa olsun ücretsiz ulaşılacak. Sitem tam olarak devreye girdiğinde dünyanın herhangi bir felaket bölgesinde, en yakın ülkedeki stoklar görülebilecek ve ücretsiz olarak ilaçlar ulaştırılabilecek.'

Yrd. Doç. Dr. Adar, projeyi Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapıp aile hekimliği sistemine de entegre etmek istediklerini, böylece ihtiyaç sahibi ailelerin aile hekiminin yönlendirmesiyle en yakın merkezden ücretsiz ilaç alabileceğini sözlerine ekledi.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de ESOGÜ'nün insanlığın yararına olan bütün projelere destek verdiğini belirterek, 'ESOGÜ, ürettiği projelerle ülkenin gelişimine katkı sağlıyor. Öğrencilerimizin ilaçların geri dönüşümüne ve insanlığa fayda sağlamak için geliştirdiği 'Repharm' projesine gerekli desteği vereceğiz' dedi.