BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların, müşterilerden aynı hizmet için birbirinden çok farklı ücretler istemelerine tepki gösterdi.

Geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır"da gerçekleşen Bölgesel Ekonomik Konsey toplantısı öncesinde bir grup gazeteciyle sohbet eden Bilgin, son gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı. Bilgin, “Bankacılık işlemlerinden alınan komisyonlardan çok şikayet var. Tüketicinin suistimal edilmemesi gerek. Son dönemlerde şikayetler çok arttı. Aynı nitelikte aynı hizmet için, bir banka 5 diğeri 15 alıyorsa burada bir sorun vardır” dedi. Bilgin bunu engellemek için Bankalar Birliği"ne bir genelge gönderdiklerini belirterek sorunun çözülmemesi halinde kendilerinin de bir önlem düşündüklerini açıkladı. Tevfik Bilgin şöyle devam etti:

“Bir ay önce bankalara genelge gönderdik. Bankalarımızın sözkonusu komisyonlar konusunda hassas olması gerekir. Tüketici suistimal edilmemeli. Bu konuda çok hassasız, gelişmeleri izliyoruz. Tüketici mahkemelerinin kararlarını takip ediyoruz. Bu nedenle hangi banka bu hizmetlerden ne kadar ücret alıyor, biz bunları isimlerini tek tek listeleyerek, aldıkları ücretleri üç ayda bir internet sitemizden yayımlamayı planlıyoruz.”

Temsilciliklere gözetim
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, son dönemde yabancı bankaların Türkiye"de açtığı temsilcilikleri disipline edecek bir hazırlık içinde olduklarını da söyledi. Bilgin, “Türkiye"de yabancı bankalara ait 49 temsilcilik var. Kayıtlarını ve aracılık faaliyetlerini tam anlamıyla bilemiyoruz. Biz bunu disipline etmek istiyoruz. Çünkü biraz disiplinsiz bir havada çalışmak istiyorlar. Faaliyetlerini tam anlamıyla bilebilmek için bir yönetmelik taslağı hazırlığımız var. Bir temsilcilik, mevduat toplamamak, kredi vermemek koşuluyla açılıyor. Bu alanın sulandırılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. BDDK"nın 7 yıldır yeni banka ve şube açılmasına lisans vermediğini hatırlatan Bilgin, “Temsilcilikler aracılığıyla, arkadan dolanılmasına izin vermeyeceğiz. Eşit alanda eşit mücadele sağlamak bizim görevimiz. Haksız rekabet yaşanıyor” dedi. Bilgin BDDK"nın yeni lisans vermeme politikasında yakın zamanda bir değişiklik beklenmemesi gerektiğini de söyledi.

Oyakbank"ta yılsonuna kadar karar vereceğiz
Oyakbank"In tamamının 2.7 milyar dolara Hollandalı ING Bank"a satışına ilişkin onay sürecinde olan BDDK"nın değerlendirme yaparken tüm belgelerin tamamlanması gerektiğini belirten Bilgin, “Oyakbank"la ilgili belgeler şu an itibarıyla tamamlandı ya da tamamlanmak üzere. Yıl sonuna kadar bir karar verilecek” diye konuştu. Gecikmenin nedeni sorulduğunda ise Bilgin, “Bir yanlış anlama var. Bakın biz karar verirken tüm belgeleri isteriz. Bazen istediğimiz belgelerin geleceği ülkenin otoritesi de bunları bir miktar geciktirerek gönderiyor. Sonuç olarak biz karar verirken bu belgelerin tamamına göre karar veriyoruz” dedi. Oyakbank"ın Hollandalı ING Bank"a satışı Haziran 2007 tarihinde gerçekleşmişti.

"Arkadaşları yollayayım global krize baksınlar"
Bilgin, İmar Bankası krizinin ardından Fransız ve İngiliz uzmanların Türkiye"ye gelerek hazırladığı rapora ve bankacılık yasasının bu yönde değiştirilmesine 3 yıl sonra patladı. Global dalgalanmayı yorumlarken, şimdi sorun yaşayan ülkelerin, 3 yıl önce gönderdiği yabancı uzmanlarla rapor hazırladığını hatırlatarak “İki uzmanın hiçbir hesaba kayda bakmadan hazırladığı tek bir raporla bu ülkenin mevzuatı değişti. Ben o zaman çok üzülmüştüm” dedi. Bilgin, “Bugün likidite kriziyle uğraşan Amerika ve Avrupa, üç yıl önce bize 2 uzman yollayıp bir rapor hazırlatmıştı. Nasıl ki 2 kişi gelip Türkiye"de inceleme yaptıysa, şimdi de biz bu ülkelere arkadaşlarımızı gönderip, global krize neden olan durumu tespit ettirebiliriz. Üstelik biz onlardan farklı olarak, bu işi para almadan yaparız” diye konuştu.

BDDK"yı suçlamışlardı
İmar Bankası olayının ardından 2004 yılında IMF"nin de isteğiyle Fransız Bankacı Jean Luis Fort ve İngiltere Merkez Bankası ve IMF uzmanı İngiliz Peter Hayward Türkiye"ye gelerek, bir rapor hazırlamıştı. Komisyon, raporunda BDDK"yı suçlamıştı. BDDK"nın denetim birimlerini doğrudan suçlayan ifadeler içeren raporda, bağımsız denetim şirketlerinin finans sektöründeki etkinliklerinin artırılması yönünde yeni bankacılık yasa tasarısında değişiklikler yapılması önerilmiş, bu değişiklikler de yapılmıştı.