Çine’de yaşanan bir olaydan sonra Veteriner Hekimler Odası Başkanı olarak açıklama yapmasının zorunlu hale geldiğini belirten Başkan Uçmaklıoğlu, Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yücel Eşiyok’a sert çıktı. 

“MAĞDUR OLAN SADECE ART NİYETLİ KASAP VE CELEPLERDİR”
Başkan Uçmaklıoğlu açıklamasında “Geçen hafta Ege Et A.Ş. de görevli Veteriner Hekimlerce kesim sonrasında muayenede sığır tüberkülozu (verem )hastalığı teşhis edilmiştir. Veteriner Hekimler karkası muayene ettikten sonra hastalığının yaygınlığına göre ve kanunların kendilerine verdiği yetkilere dayanarak karkası imha etmişlerdir. Verem tespit edilen hayvanların karkas et tutarının ¾‘nün ücreti devlet tarafından ödenmiştir, üretici herhangi bir mağduriyete uğramamıştır.
Kesimhanelerde mevzuata uygun olarak kesilip tüberküloz teşhis edilen hayvanların ücreti bakımından, üretici mağdur edilmemektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tazminatlı ve ihbari mecburi hastalıkların ödemesini yapmaktadır. Böylelikle üretici mağdur edilmemekte tüketiciye hastalıklı et yedirilmemektedir. Bu durumda tek mağdur olan art niyetli bu işin ticaretini yapan kasap ve celeplerdir” dedi.

Açıklamasında “Kaldı ki Ege Et A.Ş. ye ait kesimhaneye kavurma ünitesinin kurulması İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürünün görevi olmayıp meslektaşımız odamız üyesi Veteriner Hekim Özkan Atıan’ın bu konuda herhangi bir ihmali söz konusu değildir” diyen Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Meslektaşımız Kuruköy’de Temmuz ayında kaybolan 20 tüberkülozlu hayvanın bulunması konusunda özverili çaba göstermektedir. Olay adli makamlarcada takip edilmektedir. Çine Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yücel Eşiyok yıllardır Çine’nin İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Üyesi olarak Ege Et’ A.Ş. de yönetimlerde bulunmuştur. Ege Et’e bir kavurma kazanı alınacaksa girişimde bulunmak kendisinin görevi olup, işletme uygun şartları taşıyorsa kavurma ünitesinin kurulmasına izin vermek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkisindedir. Ayrıca Veteriner Hekimlerin görevi hayvanlardan ve hayvansal gıdalardan insanlara buluşan 200 civarında zoonoz hastalıklar nedeniyle Halk sağlığını korumaktır. Ülkemizde görülen Tüberküloz vakalarının çoğu generalize tüberküloz olduğu için tebliğe göre imhası gerekmektedir. Herkes görevini tam yapmalıdır. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı art niyetli bazı kasap ve celeplerin hakkına arayacağına, besi üreticisinin hakkını aramalıdır. Bu konuda akademik eğitim alan Veteriner Hekimlerin işine karışacağına kendi işini yapmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg